PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Chili con carne

 Chili con carne (carne z hiszpańskiego oznacza mięso) to rodzaj gulaszu składającego się z mięsa, ostrej chili oraz płynu w postaci wody lub bulionu oraz przypraw. Dodatkowo może zawierać cebulę, pomidory lub fasolę.

Pomimo, iż nie ma wątpliwości, iż chili pochodzi z Meksyku i Ameryki Południowej, większość autorów uważa iż chili con carne nie jest daniem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. W jednym ze słowników meksykańskich znajdujemy następującą definicję chili con carne: „Obrzydliwe danie sprzedawane od Nowego Jorku po Teksas, niesłusznie nazywane meksykańskim”. Pomimo srogich protestów, kombinacja mięsa i chili w postaci gulaszu nie jest rzadkością  w kuchni meksykańskiej. Elizabeth Lambert Ortiz w swojej książce „The complete book of Mexican Cooking” zawarła przepis na chili con carne z chili Ancho, nazywając tą potrawę typowo meksykańską w odróżnieniu od odmiany chili con carne powstałej w Teksasie. Meksykańskie caldillos (gęste zupy i gulasze), moles (oznaczających mieszankę) oraz adobos (gęsty sos) często przypominają chili con carne zarówno w swojej postaci jak i smaku, gdyż przyrządza się je z podobnych składników: różnych odmian chili łączonych z mięsem (zazwyczaj wołowym), cebulą, czosnkiem, kminem i czasami pomidorami.

Wielbiciele chili con carne często opowiadają dziwne historie związane z pochodzeniem tej potrawy. Historia o „Kobiecie w błękicie” opisuje siostrę Mary of Zgreda, hiszpańską zakonnicę żyjącą na początku 1600 roku, która nigdy nie opuściła swojego klasztoru w Hiszpanii. Wielokrotnie jednak miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk by krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od Indian: chili, dziczyzna, cebula i pomidory. Inna nie mniej dziwna teoria mówi, iż mieszkańcy Wysp Karaibskich przesiedlili się do San Antonio na początku 1723 roku. Wykorzystując lokalnie dostępne papryki, dziko rosnącą cebulę w połączeniu z różnymi rodzajami mięsa, stworzyli przepis na chili con carne.

E. De Grolyer, uczony, miłośnik chili i multimilioner uważa, iż teksańskie chili con carne pochodzi z potrawy zwanej „pemmican (z ang. suszone mięso) of the Southwest” pochodzącej z lat 40-tych XVIII wieku. Zgodnie z jego teorią, Teksańczycy mieszali suszoną wołowinę, smalec, chili Chiltepin oraz sól. Ta skoncentrowana mikstura była następnie zabierana w dalekie wyprawy m.in. do San Francisco, w czasie których przed spożyciem gotowana była w garnkach.

Inna wersja tej historii mówi, iż chili con carne zawdzięczamy kowbojom, trudniącym się spędem bydła. Najprawdopodobniej uprawiali oni oregano, chili i cebulę pomiędzy bujną roślinnością, by uchronić je od bydła. Następnym razem, gdy wracano tą samą trasą łączono wyhodowane przyprawy z wołowiną i potrawę tą nazywano „trail driver chili”.

Za tym, iż chili con carne pochodzi z Teksasu przemawia fakt, iż często wykorzystywano tam elementy kuchni meksykańskiej, co w połączeniu z rygorystycznym życiem w Teksasie było źródłem powstania tej potrawy. J.C. Clopper swój pobyt w San Antonio w 1828 roku opisuje następująco: „Rodzina, która zmuszona jest do kupowania mięsa, nie ma zbyt dużo pieniędzy na inne wydatki. Dlatego mięso jest cięte na drobne paseczki, a następnie łączne z ogromną ilością chili i innych przypraw by zapewnić syte danie”.

Poza tą koncepcją, w której nie pojawia się jednak nazwa dania, historycy nie znaleźli żadnych dowodów na to, by chili con carne znane było w Teksasie przed 1880 roku. W następnym latach jednak na targowiskach w San Antonio, według historyka Charles’a Ramsdell, kobiety, zwane „królowymi chili” trudniły się przyrządzaniem i sprzedażą chili con carne. W 1937 roku jednak kobiety te zostały wypędzone z targowisk przez lokalne władze, które sprzeciwiły się podawaniu dań w brudnych naczyniach i w otoczeniu much.

 Popularność chili con carne szybko się rozprzestrzeniała, do tego stopnia, iż zaczęto interesować się jego produkcją na skalę masową. W 1898 roku William Gebhardt z New Braunfels wyprodukował pierwszą puszkę chili con carne, która do dnia dzisiejszego sprzedawana jest pod marką Gebhardt.

Teksańczycy nie zapomnieli jednak o swoim kulinarnym dorobku i w 1977 roku ogłoszono chili con carne „oficjalnym daniem stanu Teksas”. Obecnie co roku w San Antonio odbywa się „Festiwal królowych chili”, podczas którego wszystko toczy się wokół chili con carne.

San Antonio Chili con Carne

Składniki dla 6-8 osób:
6 suszonych czerwonych chili New Mexican
3 chili Ancho
1 kg mielonego mięsa wołowego
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
6 chili Chiltepin
1 łyżka suszonego oregano
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka cukru
3 szklanki bulionu wołowego
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 szklanki ugotowanej fasoli, preferowana Pinto

Umieszczamy chili New Mexican i Ancho w misce, a następnie zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na 15 minut, a następnie po odsączeniu rozdrabniamy w blenderze na gładką masę. Na patelni z niewielkim dodatkiem oleju podsmażamy mięso na małym ogniu, następnie dodajemy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Gotujemy przez ok. 10 minut lub do momentu gdy cebula stanie się miękka. Następnie przelewamy wszystko do dużego garnka, rozkruszamy chili Chiltepin, dodajemy oregano, kmin, cukier, bulion oraz przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Następnie dodajemy zmielone wcześniej chili, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez kolejne 30 minut. Potrawę podajemy w miseczkach wraz z fasolą. Fasole można podać w osobnym naczyniu, by każdy dobrał pożądana przez siebie ilość.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe