PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 47,00 zł
szt.
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 13,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Chili i czekolada w kulturze antycznej i dziś

 Ostatnie odkrycia pokazują jak dawna jest tradycja łączenia chili i czekolady. Najstarsze dowody pochodzą z 595 r. n.e.. W Ceren starożytnej wiosce niedaleko San Salvadoru odnaleziono ceramiczne naczynia, w których przechowywano nasiona chili i kakaowca, układając je w warstwy: ziarna kakaowca znajdowały się na spodzie, a na nich nasiona chili odseparowane bawełnianą gazą. Istnieje jednak więcej dowodów  na to, że Aztekowie uwielbiali chili i czekoladę. W 1529 roku, hiszpański zakonnik mieszkający w Nueva Espana (obecny Meksyk)  zauważył, iż Aztekowie dodawali ostre czerwone lub żółte chili do gorącej czekolady. Sos ten stanowił nieodłączny element prawie każdej potrawy, którą przygotowywali.  Zafascynowany ciągłym wykorzystywaniem przez Azteków nieznanej przyprawy, Bernardino de Sahagn udokumentował tą ostrą kuchnie w swojej książce, znanej jako „Florentine Codex”. Jego praca udowadnia, iż to właśnie Aztekowie najbardziej ulubowali sobie tą ostrą paprykę. Chili oraz ziarna kakaowca służyły także jako forma zapłaty podatku oraz haraczu dla władcy Montezuma. Podobno ulubionym napojem Montezumy było połączenie gorącej czekolady z wanilią i miodem, doprawionej sporą dawką chili. Pijał on swoją czekoladę ze złotych pucharów, szczególnie przed  zawitaniem do sypialni swoich żon.  Konkwistadorzy nabyli ten nawyk i sprowadzili zwyczaj pijania kakao do Europy. Ci jednak, którzy pozostali w Nowym Świecie zmodyfikowali recepturę dodając odrobiny tequilli. W chwili gdy zaczęto hodować bydło, do napoju dodawano także mleko lub śmietanę.  Bardzo popularne było dodawanie do czekolady także chili w formie suszonej lub sproszkowanej. Po tym jak Hiszpanie pokonali Azteków,  historia o tym jak  czekoladę zaczęto dodawać do sosów chili, toczy się już nie z udziałem wojowników, lecz sióstr zakonnych.  Legenda łosi, iż mole poblano powstało w XVI wieku w klasztorze w mieście Pueblo, do którego na wizytę zapowiedział się sam biskup. Siostry zatroskane, gdyż nie posiadały wystarczająco eleganckiego jedzenia, natchnienia szukały w modlitwie. Wtedy też jedna z nich miała zbawienną wizję. Zarządziła by wszyscy zebrali to, co w klasztorze nadawało się do jedzenia. Do garnka trafiały chili, pomidory, orzechy, cukier, tortille, banany, rodzynki, czosnek, awokado i tuzin różnych ziół i przypraw. Ostatecznym składnikiem była czekolada. Następnie siostry zabiły jedynego indyka jakiego posiadały i podały go  arcybiskupowi z przygotowywanym sosem mole. Oświadczył on, iż jest to najbardziej wykwintne danie, jakie kiedykolwiek jadł. Miła historia, jednakże najprawdopodobniej mole jest dziełem Azteków z czasów na długo przed przybyciem Hiszpanów.

Pomimo, iż chili zostało sprowadzone do Europy w 1496 roku po drugiej podróży Kolumba, , czekolada dotarła dopiero w 1544 roku.

W 1644 roku opublikowano pierwszy przepis na napój czekoladowy.  W jego skład wchodziły:
100 ziaren kakaowca
2 strąki chili
garść anyżu
„ear flower” cokolwiek to jest
1 laska wanilii
cynamon
12 migdałów lub orzechów laskowych
cukier

 Wszystkie składniki były gotowane a następnie mieszane i spieniane przy użyciu specjalnego drewnianego narzędzia.

Kolejny przepis na napój chili opublikowano w 1692 roku. W jego skład wchodziły:
1 kg kakao
0,5 kg cukru
cynamon
sproszkowane goździków
chili
wanilia.

Z tych suszonych składników na rozgrzanym piecu przygotowywano pastę, którą następnie gotowano w celu uzyskania gorącej czekolady.   

Popularność czekolady po 1700 roku zawładnęła całym światem, do tego stopnia iż chili przestało być głównym składnikiem gorącej czekolady, cukierków i deserów.  Nikt nie wie dlaczego. Oczywiście nadal wykorzystywane było w tradycyjnych meksykańskich molach, jednakże w innych częściach świata ludzie zapragnęli słodkiej, a nie ostrej czekolady.

 

Placek orzechowy z gorącą czekoladą

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
1 łyżka pieprzu cayenne lub sproszkowanego chili
1/8 szklanki roztopionej margaryny
1/4 szklanki roztopionego masła
2 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze do chwili uzyskana gładkiej masy. Na końcu dodajemy wodę. Gdy ciasto jest już gotowe zawijamy je w folię i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1/2 godziny. (Ciasto może być przechowywane w lodówce nawet przez tydzień, a w zamrażalniku przez kilka miesięcy. Rozmrażamy powoli w lodówce.)

Składniki na nadzienie:
4 łyżki masła
1/4 szklanki kremu czekoladowego do lodów
3 jajka
3/4 szklanki syropu kukurydzianego
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki pieprzu cayenne lub sproszkowanego chili
1 łyżeczka wanilii
1 i 1/4 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temp ok. 190 stopni. Wykładamy formę ciastem i odkładamy na bok. W międzyczasie w misce mieszamy masło z kremem czekoladowym, następnie przykrywamy ją talerzykiem i umieszczamy w kuchence mikrofalowej na ok.1 minutę. Odstawiamy na bok. W osobnym naczyniu mieszamy jajka z syropem, cukrem, wanilią oraz miksturą masła z kremem. Dodajemy orzechy i całość wylewamy na ciasto. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temp do ok.160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.

 

Wielki Montezuma

350 ml gorącej czekolady (niezbyt słodkiej)
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 kieliszki wódki pieprzowej
2 łyżki śmietany
pieprz Cayenne i laski cynamonowe do ozdoby

Przygotowanie:
W dzbanku mieszamy czekoladę z miodem, wanilią oraz wódką. Następnie rozlewamy do dwóch szklanek, nakładamy bitą śmietanę i ozdabiamy pieprzem Cayenne, laskami cynamonowymi, kruszoną chili i ewentualnie płatkami czekolady.

 

Lody z chili i białą czekoladą 

3 chili Ancho
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki goździków
2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości
2 szklanki śmietany 36%
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 laska wanilii
6 żółtek jaj
laski cynamonu  i czekolada do ozdoby

Przygotowanie:
Zalewamy chili gorącą wodą i czekamy ok. 30 minut, aż stanie się miękkie. Następnie usuwamy nasiona i błony wewnętrzne i mielimy w blenderze wraz z cynamonem i goździkami. Białą czekoladę rozpuszczamy w garnku na parze.  Na patelni mieszamy mleko, śmietanę i cukier oraz przecinamy laskę wanilii i wyciskamy jej wnętrze. Doprowadzamy do wrzenia. W misce ubijamy żółtka i dodajemy ok. 1/3 gorącej masy z patelni. Następnie wlewamy wszystko do pozostałych 2/3 masy. Ciągle mieszając gotujemy ok. 1 minutę. Następnie masę wlewamy do miski, posypujemy stratą czekolada i chili i umieszczamy w zamrażalce na ok. 15 minut.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe