PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Chiltepin

 

 Nazwa: Chiltepin
 Skala (1-10): 8
 Skala Scoville'a: 60.000 ~ 85.000

CHILTEPIN (Tepin Chili, Chile pequeno, Piquen, Amash, Amomo, Bird, Bravo, Chilillo, Chilipiquin, Chilpaya, Chilpequin, Chiltipiquin, Del monte, Huarahuao max) – znana jest także jako „Birds pepper”. Chiltepin jest najprawdopodobniej najstarszą odmianą chili, „matką wszystkich chili”. Papryka ta, uwielbiana jest przez ptaki, które nie zdają sobie sprawy z ważnej roli jaką odgrywają w jej rozsiewaniu. Ich żołądki nie trawią nasion papryki i dzięki temu, przyczyniają się do ich rozprzestrzeniania, niejednokrotnie na dalekie obszary. Chitepin pochodzi z okolic Sonoran w Meksyku, gdzie rosła pomiędzy pustynią a górami, w cieniu rozłożystych drzew. Jest na tyle popularna i znana w tej części świata, że nie można było sobie wyobrazić wiejskiego stołu bez suszonej postaci tej papryki. Natomiast jej zbiory są do dnia dzisiejszego rytuałem społeczności wiejskiej, która na przełomie września i października, całymi rodzinami wybiera się w tym celu w góry. Chiltepin nie odeszła w zapomnienie tylko dzięki staraniom tych i innych ludzi. W USA pozostało jednak mniej niż 15 rejonów, które figurują jako naturalne środowisko do wzrostu dzikich Chiltepin. Są to będące pod ochroną: National Forest, Big Bend National Park i Organpipe Cactus National Monument. Papryka ta, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni regionów, na których występuje. Najczęściej jest wykorzystywana w postaci suszonej, w której charakteryzuje się orzechowym posmakiem i  aromatem suszonych pomidorów. Marynowana z dzikim oregano, czosnkiem i solą stanowi bardzo popularny dodatek do potraw. Zielone lub czerwone suszone owoce papryki są często dodawane do mięsa w celu jego zakonserwowania lub mieszane z zielonym warzywami i cebulą tworząc tradycyjne danie regionu Sonoran. 

Wygląd: długość ok. 0,5 – 1 cm; owalna, lekko wydłużona czerwona papryka, kształtem i rozmiarem zbliżona do wiśni

Zastosowanie: do sals, sosów, zup i dań z fasolą; nadaje się także  do marynowania

Występowanie: w stanie Nowy Meksyk, w Meksyku i Argentynie

 

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe