PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 47,00 zł
szt.
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 13,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Chiny

Z powodu różnych dialektów i problemów z dokładnym tłumaczeniem, chińska odmiana papryki chili w różnych źródłach figurowała jako la-chio lub la-chiao.  Najnowsze publikacje jednak, określają ją jako la-jiao. Dzika odmiana chili xiao mi jiao występuje w lasach prowincji Yunnan. Ostra papryka chili występuje w kuchni także innych regionów, jak: Gansu, Shaaxi, Sichuan, Guizhou, Hunan, Hubei oraz Jiangxi.

Chiny zajmują czwarte po Indiach, Meksyku i Indonezji, miejsce pod względem wielkości zbiorów chili. W kraju tym, występuje ok. 20 odmian papryki, zarówno ostrej jak i słodkiej. Niektórzy eksperci spekulują, iż chili trafiło do Chin z Singapuru lub Macao, gdzie ostre potrawy są po dzień dzisiejszy bardziej popularne niż w sąsiednim Canton.

Bardziej prawdopodobna jednak jest teoria, iż chili zostało przywiezione do Sichuan w XVI w. przez indyjskich misjonarzy buddyjskich podróżujących „srebrną trasą” pomiędzy Chinami i Indiami. Niezależnie od tego, jak chili trafiło do Chin, stało się bardzo istotnym składnikiem tamtejszej kuchni.

E.N. Anderson prowadzący badania nad papryką chili w Chinach, opisał jej wprowadzenie jako epokowe wydarzenie. Użycie chili bogatego w witaminy A i C, czyni z ubogiego w witaminy ryżu, wartościowe danie. Proste w uprawie, wysoko produktywne i dające owoce (w tamtejszym klimacie) przez cały rok, wyeliminowało sezonowy niedobór produktów bogatych w witaminy. Kucharze prowincji Sichuan i Hunan używają głównie past z chili oraz olejów aromatyzowanych chili w celu dodania ostrości do jedzenia. Chili w tych postaciach najczęściej dodawane jest do ryżu, sezamu i orzeszków – jako przekąska, a także do grillowanego mięsa. Kombinacja chili z orzechami i sezamem nazywana jest ma la i stanowi główny składnik chińskiej kuchni.

 W przeciwieństwie do powszechnego przekonania, iż szefowie kuchni gotujący w stylu Sichuan lub Hunan, nie mają na celu przygotowanie możliwie najostrzejszego dania. Ludzie preferują dania o różnym poziomie ostrości, monotonia w postaci samych pikantnych dań serwowanych przez kucharzy, próbujących naśladować kuchnię Sichuan, nie jest mile widziana. Nie jest sztuką dodanie dużej ilości ostrych przypraw do jedzenia, sztuką jest ich odpowiedni dobór, nadający potrawie unikalnego smaku. Prawdopodobnie najbardziej pikantną  kuchnią Azji jest ta, największej prowincji Chin - Xinjiang Autonomous, usytuowanej w płn.-zach. części kraju. Prowincja ta, otoczona jest przez Tybet, Rosję, Kazachstan, Mongolię, Afganistan i Pakistan. Xinjiang jest regionem zamieszkiwanym przez Mongołów, Tatarów i innych ludów spokrewnionych z Turkami. Ponieważ większość populacji tego regionu stanowią Muzułmanie, wieprzowina zastępowana jest baraniną, najczęściej łączoną z papryką chili.  Najbardziej popularnym daniem jest Kao Yang Ruo Chan, w którym baranina marynowana jest czosnkiem, cytryną i wyjątkowo ostrym sosem na bazie oleju aromatyzowanego chili, a następnie pieczona na grillu z papryką Jalapeno. Innym daniem na bazie baraniny i papryki chili jest la tiao, zawierające dodatkowo makaron i czosnek.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe