PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Co łączy tarantulę z ostrym sosem?

 

 Tarantula i papryka chili wydają się nie mieć ze sobą nic wspólnego. Jednakże „bliskie spotkanie” zarówno z pająkiem, jak i z chili może być bardzo bolesnym doświadczeniem. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego z San Francisco odkryli, iż używają one podobnych sposobów (polegających na powodowaniu bólu) na odstraszanie drapieżników. Jad tarantuli z gatunku Psalmopoeus cambridgei, pochodzącej z Trinidadu i Tobago zawiera toksyny, które pobudzają te same receptory bólowe komórek nerwowych ciała, które stymulowane są także przez zawartą w papryce chili kapsaicynę. David Julius – biolog molekularny - wraz ze swoimi współpracownikami, ogłosili owe odkrycie na początku listopada w magazynie “Nature”. Naukowcy przeprowadzili swój eksperyment na myszach. Wyodrębnili trzy związki z jadu tarantuli, które aplikowali na skórę ich łap. Pierwsza grupa myszy wykazywała oznaki odczuwania bólu, pojawiały się u nich także miejscowe zapalenia. Reakcji takich nie wykazywały myszy transgeniczne, które pozbawiono receptorów bólowych. Naukowcy, których praca skupiona jest na zrozumieniu molekularnych podstaw odczuwania bólu uważają, iż inne pająki mogą także używać podobnych mechanizmów.

Źródło: Reuters 08.11.2006

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe