PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 47,00 zł
szt.
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 13,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Edmund McIlhenny

 

Receptura na czerwony sos Tabasco została opracowana w okolicach roku 1865 przez Edmund’a McIlhenny. ogrodnika i miłośnika jedzenia. Z otrzymanych w prezencie nasion Capsicum frutescens pochodzących z Meksyku lub Ameryki Centralnej, wyhodował pikantne papryczki chili i od razu zakochał się w ich smaku. Ponieważ dieta mieszkańców Południa była mdła i monotonna, dlatego Edmund McIllhenny zdecydował się stworzyć sos, który dodałby smaku i ostrości regionalnym potrawom. Zebrane papryczki chili miażdżył, a następnie mieszał z solą z Avery Island i pozostawiał na 30 dni w glinianych naczyniach. Następnie mieszał miazgę z francuskim octem z białego wina i ponownie pozostawiał na co najmniej 30 dni. Po odsączeniu przelewał sos do małych buteleczek w kolonialnym stylu ze spryskiwaczem, które następnie zakorkowywał i zalewał zielonym woskiem. Spryskiwacz pełnił ważną rolę, gdyż sos był bardzo skoncentrowany, dlatego najlepszą metodą aplikacji było zraszanie, a  nie polewanie nim potraw.
„Słynny sos produkowany przez Edmunda McIlhenny” stał się bardzo popularny wśród jego rodziny i przyjaciół. Dlatego Edmund zrezygnował z funkcji bankiera i zdecydował się na otwarcie nowego businessu, zajął się produkcją sosu. Pierwsze komercyjne zbiory jego chili miały miejsce w 1868 roku. W kolejnym roku wysłał 658 butelek swojego sosu w cenie 1 dolara za sztukę do sklepów w Zatoce Meksykańskiej, w szczególności w Nowym Orleanie. Na etykiecie umieścił nazwę Tabasco, słowo to wywodzi się z języka Indian i oznaczające „miejsce, gdzie gleba jest wilgotna”. Ponieważ popularność sosu szybko rosła, pojawiło się wielu naśladowców rodziny McIllhenny. W związku z tym po wojnie w 1870 roku, firma McIlhenny opatentowała "Tabasco Brand Pepper Sauce".  
Od ponad 140 lat sos Tabasco sporządzany jest w ten sam sposób. Jedynie okres dojrzewania uległ wydłużeniu, obecnie miazga z chili pozostawiana jest w białych, dębowych beczkach na okres nawet 3 lat. Etykiety sosu produkowane są w 22 językach i sprzedawane w ponad 160 krajach. Sos nadal produkowany jest na Avery Island, a połowa z 200 pracowników jest mieszkańcami tejże wyspy, których rodzice i dziadkowie, także pracowali w wytwórni sosu.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe