PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 47,00 zł
szt.
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 13,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Indonezja

 

 Na wyspach Indonezji, Malezji oraz w Singapurze słowa: ryż (nasi), kurczak (ayam), ostry sos (sambal) i wiele innych opisujących jedzenie są identyczne, dlatego też trudno jest wyodrębnić charakterystyczne elementy poszczególnych regionów w kuchni „najpikantniejszych wysp”. Po tym jak Portugalczycy przejęli kontrolę nad Malacca Strait w 1511 roku, paprykę chili zaczęli importować żeglarze, kursujący do portugalskiej kolonii Goa, w Indiach. Handel przyprawami był głównym czynnikiem napędzającym podróże i chęć odkrywania nowych lądów.   Nie jest więc  zaskoczeniem, iż wiele krajów chciało przejąć kontrolę nad ”pikantnymi wyspami” produkującymi m.in. cynamon, czarny pieprz, gałkę muszkatołową, goździki i wiele innych. Zadziwiające jest jednak, iż na wyspach tych, władanie obrała przyprawa Nowego Świata – jaką jest chili. Osobowość w dziedzinie kuchni azjatyckiej - Copeland Marks zaobserwował, iż chili zostało entuzjastycznie przyjęte na wyspach, a obecnie jego wszechobecność można nazwać nałogiem.

W Indonezji chili zajmuje czołowe pod względem zbiorów, miejsce - 18% obszarów uprawnych chili, odpowiada 2.000 ha . Z tym wynikiem w roku 1986 Indonezja zajęła trzecie, po Indiach i Meksyku, miejsce pod względem ilości uprawianych chili.

 W tamtejszej kuchni chili używane jest do przygotowania wielu potraw, najczęściej łączone jest jednak z mleczkiem kokosowym. Na wyspie Jawa, bardzo często wykorzystywany jest także cukier, co czyni jej kuchnię pikantno-słodko-kwaśną. Niektórzy tamtejsi kucharze uważają, iż dodatek cukru pozwala trzymać kontrolę nad ostrością potraw. Głównym sposobem użycia chili w tym regionie Azji jest wykorzystywanie go do sosów, zwanych sambals, którymi polewa się ryż lub podaje się jako dip do satay – małych grillowanych kawałków mięsa. Indonezyjskie jedzenie zwykło się opisywać jednym słowem rijsttafel, co z holenderskiego oznacza „stół ryżu”. Nie jest to potrawa, lecz zbiór potraw włącznie z curry (potrawa z mięsa z ostrą przyprawą korzenną). Określenie to zostało nadane przez holenderskich kolonistów, którzy organizowali wystawne przyjęcia w celu wykazania się swoim kunsztem kulinarnym. Cenionym był szef kuchni, który nie powielał smaków, rodzajów wykorzystywanego mięsa czy stylu gotowania oraz każdemu pikantnemu daniu zestawiał inne łagodne. Podobnie jak słodkie dania komponowane są z kwaśnymi, ciepłe z zimnymi, wilgotne z suchymi i twarde z miękkimi.

Na Malezji obszar hodowli chili w porównaniu z Indonezją zajmuje niewielki, bo tylko 10 ha obszar. Mimo to chili zaliczane jest do najważniejszych warzyw tej wyspy pod względem obszaru hodowli, ilości plonów i spożyciem w przeliczeniu na mieszkańca. Malezja zaopatruje Singapur w 90% świeżych chili, pozostała część pochodzi z Tajlandii. W Malezji chili pełni także ważna rolę w tamtejszej kuchni. Bardzo popularnym sosem jest lemak kuning, oparty na mleczku kokosowym, wykorzystywany do tamtejszego curry sporządzanego ze smażonego kokosu, soku z limonki, suszonych krewetek i chili lub orzechów i trawie cytrynowej.

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe