PRODUCENCI
HOT INFO
PŁATNOŚCI

 

Kapsaicyna zabija komórki tłuszczowe

 

 Dwóch naukowców z Tajwanu najprawdopodobniej odkryło ostrą broń na nadwagę. Kapsaicyna - nadająca chili ostrości w testach laboratoryjnych doprowadzała komórki tłuszczowe do samozniszczenia. Dodatkowo zmniejszała gromadzenie się tłuszczu i dzięki temu blokowała rozrastanie się komórek tłuszczowych. „Efekt taki udało się osiągnąć już przy użyciu niewiele większej ilości skoncentrowanej kapsaicyny, niż ta która trafia do soków żołądkowych człowieka, po spożyciu tradycyjnych potraw kuchni tajskiej lub indyjskiej” tłumaczy Chin-Lin Hsu i Gow-Chin Yen z Uniwersytetu Chung Hing w Taichung. Odpowiedź na pytanie czy proces taki może zajść w organizmie człowieka po spożyciu chili, nie jest jeszcze znana. Naukowcy uważają jednak, iż po spożyciu ostrego posiłku w sokach żołądkowych dorosłego człowieka, może znaleźć się połowa ilości kapsaicyny, użytej z bardzo pozytywnym efektem w eksperymencie.

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe