PRODUCENCI
HOT INFO
PŁATNOŚCI

 

Korea

 

 Koreańczycy, zarówno Korei Północnej jak i Południowej, spożywają najwięcej chili na świecie w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Roczne zbiory chili z powierzchni 130.400 hektarów, osiągają 200.000 ton, co daje Korei Południowej 5 miejsce na liście największych producentów chili na świecie. Papryka chili zajmuje 35% powierzchni uprawnej Korei, zostawiając daleko w tyle dwie kolejne dominujące uprawy: kapustę pekińską oraz czosnek. Głównymi regionami uprawnymi są Chungcheongbuk-do oraz Kyungsangbok-do w środkowej części kraju.   Nie przypadkowo chili, kapusta i czosnek są głównymi roślinami uprawnymi w Korei, gdyż to one są głównymi składnikami narodowego dania zwanego kimchi – jest to sałatka z kiszonej kapusty. Kolejne zastosowanie w kuchni chili znajduje w postaci pasty kochujang, najbardziej popularnej przyprawie kraju. Wykorzystywana jest ona do doprawiania zup, gulaszy, do marynowania mięsa, a także jako dip do warzyw. Wysokie słoje z domowej roboty pastą chili dojrzewającą na słońcu, można spotkać na tarasach całego kraju.  Przyprawa ta, ze słonawych papryk chili z lekko słodkim posmakiem, stanowi pod względem popularności i niezliczonych możliwości zastosowania, odpowiednik keczupu w USA. Kochujang domowej roboty wymaga jednak miesięcy pracy. Począwszy od uprawy i zbioru wymaganych składników, poprzez ich suszenie, mielenie, gotowanie, do pozostawienia na słońcu w celu dojrzenia. Tradycyjne kochujang składa się z ryżu, soi, czerwonej papryki chili, soli, syropu słodowego i wody.  Mikstura ta była umieszczana w słoikach 3 marca każdego roku na okres ok. 3 miesięcy, po którym gotowa była do spożycia. Niestety tradycja ta, ze względu na swoją czaso- i pracochłonność, na przestrzeni ostatnich lat zaczęła zamierać.

 

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe