PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Makaron z chili

 Sosy do makaronu, które nie wymagają gotowania to idealny sposób na wykorzystanie chili i innych świeżych składników, dzięki czemu przygotowywana potrawa dostarczy ognia kapsaicyny bez konieczności gotowana skomplikowanego sosu.  Przedstawione poniżej przepisy na sosy,  można wykorzystywać do każdego rodzaju makaronu. Makaron jest łatwy do przygotowania, wystarczy trzymać się kilku reguł i wyśmienite danie bardzo szybko i bez zbędnych przygotowań będzie gotowe. Taki sposób przygotowania potrawy idealnie sprawdza się  w trakcie upałów, gdy nikt nie ma ochoty stać nad gorącym piecem i garnkami. Gotując makaron należy pamiętać by gotował się w odpowiednio dużej ilości wody, którą solimy dopiero w momencie, gdy zacznie się gotować.  Najważniejsze by po ugotowaniu  makaron odsączyć, ale nie polewać go zimną wodą, gdyż wypłukuje ona skrobię osadzoną na makaronie. Skrobia  zapewnia, że sos lepiej będzie się trzymał makaronu i uzyska bardziej kremową konsystencję.  Sosy do makaronu, które nie wymagają gotowania były wielkim sekretem Włochów przez lata.

Zielone chili Pesto

1 i 1/2 szklanki posiekanego świeżego szpinaku
1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki lub kolendry
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
6 zielonych chili New Mexican, przypieczonych i obranych ze skórki
3 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
1 łyżka soku z limonki
1/4 do 1/2 szklanki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz

W blenderze siekamy szpinak, pietruszkę oraz bazylię, następnie dodajemy czosnek, sok z limonki, orzeszki piniowe i ponownie mieszamy.  Nie wyłączając blendera dodajemy taką ilość oleju, by sos nabrał kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po ugotowaniu makaronu rozrzedzamy przygotowany sos ok. 1/4 szklanki wody, w której gotował się makaron. Sprawi ona, że sos będzie bardziej kremowy i lepiej okryje makaron.

W celu zaostrzenia sosu można dodać chili Serrano lub Jalapeno.

 

Sos ze świeżych ziół

1 szklanka świeżo posiekanych ziół, takich jak: bazylia, kolendra, majeranek, oregano, pietruszka, tymianek, szczypiorek, estragon
2 szalotki drobno posiekane
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanych czerwonych chili
sól
starty ser Romano
2 pomidory drobno posiekane

W misce ucieramy zioła, szalotki i chili z oliwą i masłem i. Następnie dodajemy ugotowany makaron, całość posypujemy posiekanymi pomidorami i startym serem.

 

Sos ze świeżych pomidorów

4 posiekane pomidory
1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
2-3 chili Jalapeno lub Serrano, pozbawione nasion i błon wewnętrznych
2 łyżki suszonej cebuli
2  ząbki czosnku
60 g sera mozzarella, lub ricotta
1/4 szklanki oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
posiekane orzechy włoskie

Mieszamy wszystkie składniki sosu, a następnie odstawiamy go na 30 minut. Ugotowany makaron mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Sos pomidorowo-ziołowy

1/4 szklanki pieczarek w plasterkach
2 posiekane pomidory
1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek
1/2 szklanki posiekanej cebuli
2 łyżki drobno posiekanej chili Jalapeno lub Serrano
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
1/8 łyżeczki suszonego kopru

Mieszamy wszystkie składniki sosu, a następnie odstawiamy go na ok. 1-2 godzin. Po tym czasie polewamy nim ugotowany makaron.

 

Pesto z Chipotle i suszonych pomidorów

2/3 szklanki suszonych pomidorów w oleju, odsączamy je z oleju zachowując go w osobnym  naczyniu
3/4 szklanki świeżej pietruszki
1/2 szklanki orzeszków piniowych
2 posiekane szalotki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka octu z czerwonego wina
2 chili Chipotle z puszki w sosie adobo
2 łyżki soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
posiekane czarne oliwki do posypania

W blenderze mieszamy pietruszkę i pomidory. Następnie dodajemy orzeszki, cebulę, czosnek, ocet, Chipotle oraz sok z cytryny i nadal mieszamy. W osobnym naczyniu w takiej proporcji mieszamy olej pozostały z suszonych pomidorów z oliwą by uzyskać 1/4 szklanki. Przy włączonym blenderze wlewamy oliwę, by uzyskać gładką konsystencję sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.  Po ugotowaniu makaronu wykorzystujemy wodę po nim – ok. 1.4 szklanki - do rozrzedzenia sosu. Następnie mieszamy makaron z sosem i ozdabiamy oliwkami.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe