PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Chipotle Puree
CaJohns Select Chipotle Puree
35,00 zł 31,00 zł
PŁATNOŚCI

 

Marmolada z dodatkiem chili

 Prawdziwi miłośnicy ostrości  potrzebują ostrego pobudzenia nie tylko w porze południowej lub wieczornej, lecz także z samego rana przy śniadaniu. Dla tych, którzy wczesną porą nie mają siły ani ochoty przyrządzić jajecznicy z chili lub ostrym sosem, idealnym rozwiązaniem jest świeże pieczywo z marmoladą z chili. Kilka „ostrych kromek” i można zaczynać dzień.

Kilka przydatnych porad na początek:

1. Cukier żelujący oraz owoce stosujemy w proporcji 2:1 (2 części owoców na 1 część cukru).
2. Słoiki powinni być wyparzone w wrzącej wodzie i gorące w chwili napełniania ich marmoladą.
3. Słoiki wypełniamy marmoladą po same brzegi.
4. Od razu po napełnieniu, słoiki zakręcamy i stawiamy na wieczku.
5. Marmoladę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce.
6. Idealną dekoracją i wykończeniem słoików jest ozdobny skrawek materiał przymocowany do wieczka gumką.

 

Kilka przepisów na orzeźwiające i pobudzające marmolady z dodatkiem chili:

Marmolada truskawkowa z chili

Składniki:
1 kg truskawek
500 g cukru żelującego
1 dojrzałe chili Cayenne
2 dojrzałe chili Jalapeno pokrojone w krążki
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Umyte owoce, pokrojone chili oraz cukier żelujący umieszczamy w dużym garnku, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.  Następnie dodajemy pozostałe składniki i przez ok. 4 minuty gotujemy wrzącą i bulgoczącą masę. Rozlewamy marmoladę do gorących słoików i od razu zakręcamy i stawiając je na wieczku aż do ostygnięcia.

 

Marmolada jabłkowa z chili

Składniki:
1 litr świeżego soku z jabłek (gdy nie jest dostępny, należy użyć tylko wysokogatunkowego soku)
500g cukru żelujący
2 dojrzałe chili Cayenne
1 dojrzałe chili Habanero
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
amaretto
płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia sok jabłkowy wymieszany z cukrem żelującym. Owoce chili lekko nacinamy wzdłuż i nakłuwamy widelcem, a następnie wrzucamy do gotującego się cukru. Ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez ok. 4 minuty mocno wrzącą i bulgoczącą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Gorącą marmoladę wlewamy do słoików, aż po same ich brzegi, a następnie od razu zakręcamy i stawiamy na wieczku pozostawiając do ostygnięcia.  Do każdego słoika wkładamy tylko jeden owoc z wcześniej użytych chili. 

 

Marmolada morelowa z Habanero

Składniki:
1 kg dojrzałych moreli
5-7 dojrzałych chili Habanero
200-250 g cukru żelującego
3 kieliszki likieru morelowego

Sposób przygotowania:
Z moreli usuwamy pestki i rozgniatamy wraz z chili Habanero. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Bulgoczącą masę gotujemy przez co najmniej 10 minut. Następnie wlewamy marmoladę do gorących słoików i od razu zakręcamy i stawiając na wieczku.

 

Marmolada z gruszek i chili

Składniki:
2 litry soku gruszkowego
200 ml świeżego soku z cytryny
8 chili Cayenne
1 chili Habanero
1 kg cukru żelującego

Sposób przygotowania:
Chili pozbawiamy nasion oraz błon i drobno siekamy. Wraz z sokiem z gruszek i sokiem cytrynowym w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut. Gorącą masę następnie schładzamy i odstawiamy na 2 dni. Po dwóch dniach dodajemy cukier żelujący i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut wrzącą masę, a następnie napełniamy nią gorące słoiki, zakręcamy i stawiamy na wieczku. Podczas schładzania od czasu do czasu wstrząsamy słoikami, by chili dobrze się rozprowadziło.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe