PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Marmolada z dodatkiem chili

 Prawdziwi miłośnicy ostrości  potrzebują ostrego pobudzenia nie tylko w porze południowej lub wieczornej, lecz także z samego rana przy śniadaniu. Dla tych, którzy wczesną porą nie mają siły ani ochoty przyrządzić jajecznicy z chili lub ostrym sosem, idealnym rozwiązaniem jest świeże pieczywo z marmoladą z chili. Kilka „ostrych kromek” i można zaczynać dzień.

Kilka przydatnych porad na początek:

1. Cukier żelujący oraz owoce stosujemy w proporcji 2:1 (2 części owoców na 1 część cukru).
2. Słoiki powinni być wyparzone w wrzącej wodzie i gorące w chwili napełniania ich marmoladą.
3. Słoiki wypełniamy marmoladą po same brzegi.
4. Od razu po napełnieniu, słoiki zakręcamy i stawiamy na wieczku.
5. Marmoladę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce.
6. Idealną dekoracją i wykończeniem słoików jest ozdobny skrawek materiał przymocowany do wieczka gumką.

 

Kilka przepisów na orzeźwiające i pobudzające marmolady z dodatkiem chili:

Marmolada truskawkowa z chili

Składniki:
1 kg truskawek
500 g cukru żelującego
1 dojrzałe chili Cayenne
2 dojrzałe chili Jalapeno pokrojone w krążki
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Umyte owoce, pokrojone chili oraz cukier żelujący umieszczamy w dużym garnku, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.  Następnie dodajemy pozostałe składniki i przez ok. 4 minuty gotujemy wrzącą i bulgoczącą masę. Rozlewamy marmoladę do gorących słoików i od razu zakręcamy i stawiając je na wieczku aż do ostygnięcia.

 

Marmolada jabłkowa z chili

Składniki:
1 litr świeżego soku z jabłek (gdy nie jest dostępny, należy użyć tylko wysokogatunkowego soku)
500g cukru żelujący
2 dojrzałe chili Cayenne
1 dojrzałe chili Habanero
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
amaretto
płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia sok jabłkowy wymieszany z cukrem żelującym. Owoce chili lekko nacinamy wzdłuż i nakłuwamy widelcem, a następnie wrzucamy do gotującego się cukru. Ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez ok. 4 minuty mocno wrzącą i bulgoczącą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Gorącą marmoladę wlewamy do słoików, aż po same ich brzegi, a następnie od razu zakręcamy i stawiamy na wieczku pozostawiając do ostygnięcia.  Do każdego słoika wkładamy tylko jeden owoc z wcześniej użytych chili. 

 

Marmolada morelowa z Habanero

Składniki:
1 kg dojrzałych moreli
5-7 dojrzałych chili Habanero
200-250 g cukru żelującego
3 kieliszki likieru morelowego

Sposób przygotowania:
Z moreli usuwamy pestki i rozgniatamy wraz z chili Habanero. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Bulgoczącą masę gotujemy przez co najmniej 10 minut. Następnie wlewamy marmoladę do gorących słoików i od razu zakręcamy i stawiając na wieczku.

 

Marmolada z gruszek i chili

Składniki:
2 litry soku gruszkowego
200 ml świeżego soku z cytryny
8 chili Cayenne
1 chili Habanero
1 kg cukru żelującego

Sposób przygotowania:
Chili pozbawiamy nasion oraz błon i drobno siekamy. Wraz z sokiem z gruszek i sokiem cytrynowym w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut. Gorącą masę następnie schładzamy i odstawiamy na 2 dni. Po dwóch dniach dodajemy cukier żelujący i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut wrzącą masę, a następnie napełniamy nią gorące słoiki, zakręcamy i stawiamy na wieczku. Podczas schładzania od czasu do czasu wstrząsamy słoikami, by chili dobrze się rozprowadziło.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe