PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 47,00 zł
szt.
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 13,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Marynowanie

 Najlepiej do marynowania nadają się te odmiany, które są wykorzystywane jako przyprawy. Wybierać należy tylko nieskazitelne okazy chili. Przed marynowaniem, chili powinno być namoczone na całą noc w solonej wodzie, by zmniejszyć poziom ich ostrości oraz by stały się bardziej podatne na działanie octu. Strączki chili powinny być po nakłuwane, by „nie utonęły” podczas gotowania i by wywar mógł przeniknąć do środka. Nie powinno się także zakręcać słoików od razu po napełnieniu ich octem. Należy poczekać aż ulotni się powietrze, w tym celu można zamieszać zawartością lub wstrząsnąć słoikiem. Marynowane chili powinno być spożywane nie wcześniej niż  po ok. 3 tygodniach od momentu ich przygotowania.
Ocet oraz przyprawy (jak np. czosnek, ziarenka pieprzu, liść laurowy) nie tylko zapobiegają gromadzeniu się bakterii, lecz także z czasem nadają odpowiedniego aromatu chili, które także oddaje część swojego smaku i ostrości - octowi. Mimo, iż ocet jabłkowy jest bardziej aromatyczny, do marynowania powinno się używać octu 5-6%, w celu uniknięcia odbarwienia chili. Można używać octu jabłkowego jeśli kolor nie ma większego znaczenia.
Chili można konserwować także w oleju. Jednakże wymagane jest zachowanie odpowiedniej czystości oraz szczelności słoików ze względu na brak właściwości sterylizujących oleju. Olej z czasem nabiera koloru oraz smaku chili i może być wykorzystywany do gotowania.
Chili marynowane w occie i oleju można wcześniej nafaszerować ostrym żółtym serem.
Istnieje także możliwość marynowania w alkoholu, co najmniej 38%. Do tego celu nadaje się rum lub wódka. Papryka może być zalana alkoholem lub kilka strączków można wrzucić do butelki z wódka. Napój tylko dla „smakoszy”.

 

Prosty przepis na marynowane chili:
- 1 kg świeżych chili
- sól (na każdy 1 litr zalewy z octu i wody 1,5 łyżki soli)
- 1 - 2 główek czosnku, obranych i podzielonych na ząbki
- 0,5 kg marchewek
- biały ocet i woda w proporcji 1:1 (np. na 2 szklanki octu  przypadają 2 szklanki wody)

Najpierw należy wysterylizować słoiki. Następnie umyć chili i marchewki oraz  ponakłuwać każdą paprykę. W dużym garnku doprowadzić ocet do wrzenia, a następnie dodać marchewki. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 5 minut. Następnie należy dodać chili, czosnek oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut w celu uzyskania lekko chrupkich papryk lub przez 10 minut, jeśli chcemy by chili było miękkie. Następnie umieszczamy warzywa w słoikach,  pozostawiając ok. 3cm wolnej przestrzeni od płaszczyzny nakrętki. Zalewamy wciąż gotującym się wywarem . Słoiki pozostawiamy do schłodzenia. Należy pamiętać o tym, by nie zakręcać pokrywek. Po ok. godzinie zakręcamy słoiki i przechowujemy w chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć w przeciągu roku.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe