PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 47,00 zł
szt.
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 13,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

"Naga Jolokia" - w poszukiwaniu najostrzejszej chili na świecie

 

 Minęło już ponad 5 lat od momentu kiedy pierwsze informacje o indyjskiej tajemniczej chili zaczęły królować w serwisach informacyjnych, magazynach oraz w internecie. Z wynikiem zbliżonym do 1.000.000 jednostek Scoville’a, przypuszczalnie była kilkakrotnie bardziej ostra od Red Saviny, która obecnie widnieje w Księdze Rekordów Guinnessa jako najostrzejsza papryka chili na świecie.  Pomimo, iż informacje o Nagi Jolokia były szumnie rozpowszechniane, nikt ze świata zachodniego nie mógł potwierdzić jej istnienia.

We wrześniu 2000 roku w gazecie „International Harald Tribune” w artykule pod tytułem „Assam Chile named Hottest In the Word” opisana jest krótka historia odmiany chili rosnącej w płn.- zach. części stanu Assam w Indiach. Z wynikiem 855.000 jednostek Scoville’a przewyższała rekordową do tej chwili Red Savinę, która w jednym z badań osiągnęła wynik 577.000 SHU. Warto wspomnieć, iż do dnia dzisiejszego nikomu nie udało się nawet zbliżyć to tego wyniku dla Red Saviny opublikowanemu przez Garcia. W rzeczywistości średni poziom ostrości uzyskiwany dla Red Saviny wynosi ok. 250.000 SHU. Faktem jest, iż wyniki uzyskiwane dla Red Saviny często pobijane jest przez te uzyskiwane dla Chocolate Habanero.

Informacje o wyjątkowo ostrej indyjskiej odmianie chili licznie pojawiały się także w prasie światowej, włącznie z „International Harald Tribune” (06/09/2006), która zamieściła następujący artykuł:

„ Naga Jolokia, nazywana także Tezpur, w niektórych artykułach zaliczana była do gatunku capsicum frutescens, do którego należy także Tabasco, podczas gdy Red Savina należy do capsicum chinese. Frank Garcia z GNS Spices odkrywca i hodowca Red Saviny z Kalifornii, mówi: „Byłoby niezwykłym dla gatunku frutescens, osiągniecie takiego wysokiego poziomu ostrości”.  Przytaczany wynik 855.000 SHU ogłoszony został w raporcie z sierpnia 2000 roku  opublikowanego w magazynie „Current Science”.

Odpowiedź z Chili Pepper Institute:
Raport ten był interesujący głównie ze względu na brak w nim szczegółów metodologii użytej do zmierzenia ilości jednostek Scoville’a przy pomocy HPLC (High Performance Liquid Chromatography). Poproszono doktora Paul’a Bosland, znanego hodowcę chili z Uniwersytetu Stanowego w Nowym Meksyku, do wyrażenia swojej opinii na temat tego raportu. Dr Bosland zakwestionował poprawność testu. Po pierwsze badanie przy pomocy HPLC powinno być przeprowadzone przy pomocy znanej i sprawdzonej koncentracji roztworu kapsaicyny, jednakże w raporcie nie wspomniano by zastosowano się do tego procederu. Mogło to spowodować zawyżenie wyniku nawet o 100.000 SHU. Dr Bosland zwrócił też uwagę na brak informacji o próbkach chili użytych do eksperymentu. Czy próbka chili była wcześniej zważona? Czy nasiona, owocnia, łożysko zostały zmielone razem z pozostała częścią chili stanowiącą próbkę do eksperymentu, czy użyto tylko części charakteryzujących się największą ostrością?

 Kolejne 2 lata minęły bez większych sensacji. Chili Pepper Institue wyhodował w tym czasie i przebadał wiele odmian chili z rodziny capsicum, które uważane były za najostrzejsze na świecie. W większości wypadków uzyskiwane wyniki rozczarowywały. Jedna z odmian wykazywała jednak potencjał. W 2001 roku Chili Pepper Institute otrzymał od jednego ze swoich członków, nasiona papryki chili nazwanej „Bhut Jolokia”, zebrane podczas podróży po Indiach. Z powodu słabych owoców i małej ilości nasiona które produkowały, Dr Bosland potrzebował kilku lat, by uzyskać odpowiednią ilość nasion koniecznych do przeprowadzenia eksperymentu. Bhut Jolokia hodowana była w specjalnych skrzynkach, chronionych przed szkodnikami oraz niesprzyjającymi warunkami klimatycznymi. Dzięki temu w 2004 roku udało się uzyskać odpowiednią do przeprowadzenia eksperymentu ilość nasion.

Miał on na celu:
1. Porównanie poziomu ostrości Red Saviny, Bhut Joloki i Habanero.
2. Zbadanie czy Bhut Jolokia rzeczywiście ma wyższy poziom ostrości niż Red Savina.

Eksperyment przeprowadzono w 2005 roku w pobliżu Las Cruces w Nowym Meksyku.
W szklarni przy użyciu specjalnych podkładek grzewczych z systemem umożliwiającym kontrolę warunków środowiskowych, wysiano wszystkie trzy gatunki chili.
Wyniki eksperymentu były bardzo zaskakujące.
1. Wynik osiągnięty dla Orange Habanero to 357.729 SHU.
2. Naga Jolokia natomiast osiągnęła rekordowy poziom 1.001.304 SHU. Do tej pory wynik taki, zanotować można było tylko przy badaniu ekstremalnie ostrych sosów, zaostrzanych oleożywicą kapsaicyny.
3. Kolejnym zaskoczeniem był wynik uzyskany dla Red Saviny, rekordowo niski, bo na poziomie zaledwie - 248.566 SHU. Oznacza to, iż poziom ostrości Bhut Jolokia jest czterokrotnie wyższy od Red Saviny.

W 2004 roku Frontal Agritech – gospodarstwo hodowlane w Assam, uzyskało wynik dla Bhut Jolokia na poziomie 1.041.427 SHU. Co oznacza, iż w dwóch  niezależnych eksperymentach uzyskano zbliżone wyniki.

Wyniki te mogą stanowić tylko punkt odniesienia, gdyż zostały zdeterminowane warunkami klimatycznymi w jakich wyhodowano papryki użyte do eksperymentu.

2,3 mln jednostek Scoville’a dla Bhut Jolokia?
Jak wiadomo poziom ostrości papryki uzależniony jest od warunków w jakich była wyhodowana. W identycznych warunkach środowiskowych Red Savina uzyskała wynik 248.556 SHU. Jest on o 2.32 razy niższy od jej rekordowego poziomu (577.000 SHU) zapisanego w Księdze Rekordów Guinnesa. Jeśli więc Bhut Jolokia wyhodowana by była w tych samych warunkach, co Red Savina 577.00 SHU, mogłaby być może osiągnąć ostrość na poziomie 2.323.025 SHU…Przypuszczenie to jest czysto teoretyczne.

 Bhut Jolokia, Bih Jolokia, Naga Jolokia….?
Różnice w nazewnictwie wyjaśnia Leena Saikia z Frontal Agritech: „Wszystkie te nazwy są określeniem tej samej papryki chili. W każdym regionie inaczej nazywana jest przez lokalną społeczność. Dla przykładu: ludność Assamese - nazywa ją Bih Jolokia (jadowita chili – w Assamese jolokia oznacza chili), Bhut Jolokia (prawdopodobnie w nawiązaniu do jej zabójczej ostrości) i Naga Jolokia (odniesienie do jej ekstremalnej ostrości reprezentującej agresywny temperament wojowników z sąsiedniej społeczności Naga).

Na chwilę obecna Naga Jolokia jest najostrzejszą papryką chili na świecie. Hodowcy z Assamese uważają jednak, że poziom ostrości nie jest najważniejszy. Twierdza,  iż wyjątkowo żyzna gleba i warunki klimatyczne płn.-wsch. regionów Indii, mają znaczący wpływ na wyjątkowość tej chili, do której zalicza się także jej smak.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe