PRODUCENCI
HOT INFO
PŁATNOŚCI

 

Najostrzejsza Dorset Naga

 

 Najostrzejsza papryka świata Dorset Naga nie pochodzi z  tropików, gdzie tubylcy są niewrażliwi na jej ostrość, ale z niewielkiego gospodarstwa rolnego z Dorset w Wielkiej Brytanii. Każdy ryzykant, który odważyłby się zjeść całą papryczkę z pewnością wymagałby pomocy lekarskiej. Papryka ta, prawie dwukrotnie bardziej ostra od poprzedniej rekordzistki Red Savina Habanero, została wyhodowana przez Joy’a i Michael’a Milhaud. Para ta, prowadząca firmę zajmującą się hodowlą papryk, spędziła 4 lata nad pracami nad Dorset Naga. Państwo Milhaud zdawali sobie sprawę z faktu, iż ta 2 cm (zdarzają się okazy 4 cm) papryczka jest wyjątkowo ostra, gdyż zmuszeni byli do noszenia rękawiczek i usuwania nasion na wolnym powietrzu w trakcie przygotowania jej do suszenia. Nie wiedzieli jednak, że wyhodowali paprykę, która pobiła dotychczasowy rekord w skali ostrości. Niektórzy klienci skarżyli się, iż już połowa papryki dodana do potrawy, czyni ją niezdatną do spożycia. Pozostali ją wprost uwielbiają. Do tego stopnia, iż  Michauds sprzedali w zeszłym roku ok. 250 tyś sztuk. Pod koniec sezonu wysłali z ciekawości próbkę Dorset Naga do laboratorium do Stanów.  Całkowitym zaskoczeniem był wynik blisko 900.000 jednostek Scoville’a. Kolejna próbka została wysłana do laboratorium „American Spice Trade Association” w Nowym Jorku, gdzie odnotowano wynik 923.000 jednostek. Dorset Naga została wyhodowana z rośliny pochodzącej z Bangladeszu. Państwo Michauds kupili swój okaz w sklepie orientalnym w Bournemouth w Wielkiej Brytanii. Nie kierowali się przy tym jej ostrością, lecz kształtem i smakiem. Obecnie para ta, stara się o uzyskanie wyłączności na sprzedaż nasion tej odmiany. Każdy chętny na spróbowanie tej papryczki, musi uzbroić się w cierpliwość, gdyż zbiory mają miejsce  począwszy od lipca. W Bangladeszu roślina tej papryki chili rośnie w temperaturze 38 C, lecz w mieście Dorset hodowana jest w szklarniach. 
Aktar Miha właścicielka restauracji  “Indus Bangladesh” w Bournemouth mówi, iż nawet w swoim kraju ojczystym papryka ta, traktowana jest z należytym sobie respektem. Używana jest gotowania głównie potraw rybnych. W większości domostw jednak, unika się dodawania jej do gotowania. Potrawy są nią zaledwie dotykane, co nadaje im wyjątkowego smaku i zapachu, jednak nie czyni jej niejadalną.

Źródło: “The Times” 01/04/2006.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe