PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Najostrzejsza Dorset Naga

 

 Najostrzejsza papryka świata Dorset Naga nie pochodzi z  tropików, gdzie tubylcy są niewrażliwi na jej ostrość, ale z niewielkiego gospodarstwa rolnego z Dorset w Wielkiej Brytanii. Każdy ryzykant, który odważyłby się zjeść całą papryczkę z pewnością wymagałby pomocy lekarskiej. Papryka ta, prawie dwukrotnie bardziej ostra od poprzedniej rekordzistki Red Savina Habanero, została wyhodowana przez Joy’a i Michael’a Milhaud. Para ta, prowadząca firmę zajmującą się hodowlą papryk, spędziła 4 lata nad pracami nad Dorset Naga. Państwo Milhaud zdawali sobie sprawę z faktu, iż ta 2 cm (zdarzają się okazy 4 cm) papryczka jest wyjątkowo ostra, gdyż zmuszeni byli do noszenia rękawiczek i usuwania nasion na wolnym powietrzu w trakcie przygotowania jej do suszenia. Nie wiedzieli jednak, że wyhodowali paprykę, która pobiła dotychczasowy rekord w skali ostrości. Niektórzy klienci skarżyli się, iż już połowa papryki dodana do potrawy, czyni ją niezdatną do spożycia. Pozostali ją wprost uwielbiają. Do tego stopnia, iż  Michauds sprzedali w zeszłym roku ok. 250 tyś sztuk. Pod koniec sezonu wysłali z ciekawości próbkę Dorset Naga do laboratorium do Stanów.  Całkowitym zaskoczeniem był wynik blisko 900.000 jednostek Scoville’a. Kolejna próbka została wysłana do laboratorium „American Spice Trade Association” w Nowym Jorku, gdzie odnotowano wynik 923.000 jednostek. Dorset Naga została wyhodowana z rośliny pochodzącej z Bangladeszu. Państwo Michauds kupili swój okaz w sklepie orientalnym w Bournemouth w Wielkiej Brytanii. Nie kierowali się przy tym jej ostrością, lecz kształtem i smakiem. Obecnie para ta, stara się o uzyskanie wyłączności na sprzedaż nasion tej odmiany. Każdy chętny na spróbowanie tej papryczki, musi uzbroić się w cierpliwość, gdyż zbiory mają miejsce  począwszy od lipca. W Bangladeszu roślina tej papryki chili rośnie w temperaturze 38 C, lecz w mieście Dorset hodowana jest w szklarniach. 
Aktar Miha właścicielka restauracji  “Indus Bangladesh” w Bournemouth mówi, iż nawet w swoim kraju ojczystym papryka ta, traktowana jest z należytym sobie respektem. Używana jest gotowania głównie potraw rybnych. W większości domostw jednak, unika się dodawania jej do gotowania. Potrawy są nią zaledwie dotykane, co nadaje im wyjątkowego smaku i zapachu, jednak nie czyni jej niejadalną.

Źródło: “The Times” 01/04/2006.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe