PRODUCENCI
HOT INFO
PŁATNOŚCI

 

Peru

 

 Peru jest rajem dla chilehead'ów. W kraju tym występuje ponad 300 różnych odmian chili, a kuchnie poszczególnych regionów prześcigają się w pikantności potraw. W Peru osoba która nie lubi ajies, jak chili jest nazywana w tym kraju, klasyfikowana jest od razu jako obcokrajowiec. Żadne szanujące się peruwiańskie miasto, nie może się obejść bez "picantaria". Jest to rodzaj restauracji, która swoją nazwę wzięła od hiszpańskiego słowa określającego “ostrość”, “pikantność”.  Nawet kilka restauracji McDonald's, które znajdują się w Peru, serwują frytki z pikantnym sosem z żółtej aji.  Zamiłowanie do chili powszechne jest w Peru od wieków.  Dla Inków, którzy zamieszkiwali tę część Ameryki Płd. od XII do początków XVI wieku, aji miało charakter mitu, opisywane było w wierszach oraz pojawiało się w legendach i podaniach. Współcześni archeologowie odkryli tysiące mumii Inków w Puruchuco niedaleko Limy,  pochowanych wraz z pożywieniem, wśród którego sporą część stanowiła chili. Inkowie wynaleźli także pomysłową metodę konserwowania chili na zasadzie mrożenia i suszenia jednocześnie. Metoda ta polegała na rozrzucaniu chili na podłożu, a następnie na przykryciu ich kocem i pozostawieniem na noc w celu schłodzenia. Następnego poranka w celu wyeliminowania wilgoci, miejscowa ludność depcze ukryte pod kocem chili, które następnie w ciągu dnia suszone są na słońcu.  Tak preparowane chili jest następnie mielone na proszek i wykorzystywane jako przyprawa, która nie tylko dłużej zachowuje swoje właściwości, lecz także staje się bardziej aromatyczna od przypraw sporządzanych innymi metodami. Nie wiadomo kiedy dokładnie Peruwiańczycy po raz pierwszy określili ajies jako "gringo huanuchi" (wystarczające ostre by zabić Kaukaza), wiadomo jednak iż w roku 1814 Friedrich von Humboldt, napisał esej polityczny na temat Królestwa Nowej Hiszpanii, w którym zauważa iż „chili pełni tak ważną rolę w kuchni Peru, jak sól pośród białej nacji”. Na przełomie wieków wiele kultur, takich jak: hiszpańska, afrykańska, indyjska, włoska, chińska i japońska wprowadziło swoje elementy do tradycji peruwiańskiej. Jednakże po dziś dzień chili uważane jest za duszę kuchni peruwiańskiej.

Peruwiański pisarz El Inca, Garcilaso de la Vega, urodzony w 1539 roku jako syn kapitana konkwistadorów i księżniczki Inków, wielokrotnie nawiązywał do ajies w swoich publikacjach na temat historii Peru. Peruwiańczyków opisuje jako do tego stopnia zamiłowanych w chili, iż nie zjedzą więcej niż zaledwie parę warzyw bez dodatku aji. Garcilaso opisuje także jak konserwowane sokiem z limonki i aji owoce morza spożywane przez Inków, dały początek dzisiejszej peruwiańskiej specjalności ceviche. Greg Hoitsman, barman, który podróżował po Peru odkrył popularny w tamtych regionach drink, nazwany na cześć fortecy Inków - Sacsayhuaman. Przyrządzany z wódki aromatyzowanej chili Rocoto, owocu passiflora, cukru i kolendry. Ze względu na problemy z wymową nazwy drinku, przyjęło się go określać jako Sexy Woman.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe