PRODUCENCI
HOT INFO
PŁATNOŚCI

 

Salsa zabija salmonellę

 

 Salsa jest czymś więcej niż tylko pikantnym dodatkiem. Najnowsze badania pokazują, iż może także chronić przed salmonellą. Chemik, Isao Kubo z Uniwersytetu Kalifornijskiego w swoich eksperymentach zauważył, iż salsa, która składa się głównie z pomidorów, cebuli, kolendry i chili, ma działanie antybakteryjne. W czerwcowym wydaniu „The Journal of Agricultural and Food Chemistry”, Kubo wraz z innymi naukowcami odkryli związek, znajdujący się w świeżej kolendrze o nazwie dodecenal. Po wydzieleniu tego związku, wystawiono pałeczki salmonelli na jego działanie. Dodecenal nie tylko zabił komórki bakterii, ale był dwukrotnie silniejszy niż gentamicyna, powszechnie stosowana w leczeniu salmonelli. Obecność tego związku w salsie, może wyjaśniać dlaczego mieszkańcy Meksyku, nie chorują na salmonellę, mimo iż turyści odwiedzający ten kraj, bardzo często na nią zapadają.  Znając już właściwości dodecenal’u, naukowcy mogą użyć go do stworzenia nowego lekarstwa na salmonellę. Związek ten, może także być stosowany w środkach dezynfekujących i dodatkach spożywczych w celu uniknięcia przenoszenia tej choroby.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe