PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Grim Reaper Annihilator Chili & Wasabi Extract
Grim Reaper Annihilator Chili & Wasabi Extract
54,00 zł 49,00 zł
szt.
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 34,00 zł
szt.
Cholula Chili Garlic Hot Sauce
Cholula Chili Garlic Hot Sauce
22,00 zł 19,00 zł
PŁATNOŚCI

 

Sambal - indonezyjski specjał

 

 Sambal to ostra pasta na bazie chili i innych przypraw wykorzystywana jako sos lub przyprawa do dań w całej Indonezji. Sambal może być przygotowany zarówno ze świeżych jak i gotowanych składników. Wykorzystywany jest jako sos do potraw, lecz także serwowany być może jako sałatka składająca się z octu, owocu tamaryndowca, pasty z krewetek, różnych owoców, warzyw a nawet z mięsa, jednakże najważniejszym składnikiem jest chili. Sambal jest obowiązkową pozycja w każdej indonezyjskiej kuchni i jego popularność można porównać do popularności soli w Europie. Prawie każde danie w Indonezji serwowane jest z odpowiednim do swego charakteru sambalem. Zazwyczaj sosy te są bardzo ostre, gdyż w swoim składzie zawierają ostrą paprykę chili. Jednakże ostrość sosu sambal łagodzona jest poprzez  zmieszanie doprawionego nim dania z dużą ilością ryżu.  Na rynku dostępnych jest wiele różnych sambali. Prawdziwy zwolennicy uważają, że prawdziwym jest jedynie sambal, na który składniki zostały starte w moździerzu.  Jednakże w rzeczywistości blender i mikser z powodzeniem mogą go zastąpić.

 

Kilka przepisów na sambal:

Sambal Oelek (przyprawa z chili i limonki)

Jest to podstawowy sos sambal nazywany matką  wszystkich sambali, nazywany także olek lub ulek (olek oznacza ostre chili)

Składniki:
1 szklanka suszonych chili, Cayenne , Pequin,
6 ząbków czosnku
3 łyżki sosu z limonki
1 łyżka oleju, najlepiej z orzeszków ziemnych

Sposób przyrządzenia:
Suszone chili umieszczamy w miseczce, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy i mieszamy wraz z pozostałymi składnikami w blenderze. W miarę potrzeby można dodać więcej soku z limonki.

 

Sambal Trassi (na bazie pasty krewetkowej)

Trassi jest ostrą pastą  z suszonych krewetek, zapach jej nie jest jednak zbyt przyjemny. Gnie on jednak podczas gotowania lub pieczenia pasty. Sambal ten najlepiej podawać w temperaturze pokojowej do dań z drobiu i ryb.

Składniki:
1 łyżka pasty krewetkowej trassi
2 łyżki posiekanych czerwonych chili jak np. Cayenne
1 pomidor
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:
W celu spieczenia pasty krewetkowej należy zawinąć ją w folię aluminiową i na 2 minuty umieścić na grillu lub w rozgrzanym piekarniku. Po schłodzeniu mieszamy w blenderze wraz z pozostałymi składnikami.

 

Sambal Tomat

Pomimo, że sambal ten jest na bazie pomidorów jest bardzo ostry. Pasta trassi nie jest w tym wypadku spiekana wcześniej, lecz gotowana wraz z sosem. Sambal ten jest  idealny do potraw rybnych. Z powodzeniem może być mrożony.

Składniki:
3 łyżki oleju, najlepiej z orzeszków ziemnych
10 szalotek
7 ząbków czosnku
10 dużych czerwonych chili
2 duże pomidory
2 łyżeczki pasty krewetkowej trassi
2 łyżeczki soku z limonki
sól

Sposób przyrządzenia:
Na patelni na oleju smażymy czosnek i posiekane szalotki przez 5 minut. Dodajemy chili i smażymy przez kolejne 3-5 minut. Następnie dodajemy pomidory i trassi, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut.  Następnie wszystkie składniki mielimy w blenderze, jednakże nie na gładką masę. Doprawiamy solą i schładzamy przed podaniem.

 

Sambal Bajak

Sambal ten zawiera dużo cebuli i czosnku i jest przysmakiem w Padang na Sumatrze. Nazywany jest „fragrant” (aromatyczny, pachnący) ze względu na zawartość gałki muszkatowej oraz trawy cytrynowej.

Składniki:
6 chili Serrano lub Cayenne
6 szalotek
4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju
2 źdźbła trawy cytrynowej
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:
W blenderze mieszamy szalotki, czosnek, gałkę muszkatołową, chili wraz z 1 łyżką oleju. Resztę oleju podgrzewamy na patelni. Następnie wrzucamy na patelnię pastę uzyskaną z wymieszania składników w blenderze oraz trawę cytrynową. Ciągle mieszając smażymy przez ok. 2-3 minuty, aż mikstura zacznie zmieniać kolor.  Następnie dodajemy cukier oraz stopniowo mleczko kokosowe, doprawiamy solą  i dusimy przez ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i schładzamy. Przed podaniem wyjmujemy trawę cytrynową.

 

Sambal Kacang (pikantny sos z orzeszków ziemnych)

Ten pikantny sos z orzeszków ziemnych jest najprawdopodobniej najbardziej charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej.  Wykorzystywany jako dip do satay, jako podstawa do nietypowych curry, jako dressing do sałatek lub dodatek do warzyw.  Tradycyjne do sosu dodaje się orzeszki ziemne, poniższy przepis jednak uproszczono poprzez zastosowanie masła orzechowego.

Składniki:
3 szalotki
1 łyżka zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka oleju, preferowany z orzeszków ziemnych
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki masła orzechowego
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka suszonych chili Pequin lub 1 łyżka sambal oelek jako substytut
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki sosu rybnego

Sposób przyrządzenia:
Na patelni na oleju smażymy czosnek, cebulę i imbir przez ok. 5 minut. Dolewamy bulion, wzmacniamy ogień i doprowadzamy do wrzenia.  Zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.  Sos podajemy ciepły lub w temperaturze pokojowej. Ze względu na zawartość masła orzechowego nie można go mrozić.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe