PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Smażenie

 Smażenie jest bardzo popularną metodą wykorzystania papryki w kuchni. Najczęściej jest ona siekana i smażona razem z cebulą i czosnkiem jako baza do różnych potraw, głównie kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej oraz Cajun. Smażona papryka pokrojona w cienkie paski pojawia się także często w przepisach kuchni chińskiej, kubańskiej oraz Wysp Karaibskich.

Każda odmiana papryki nadaje się do smażenia. Przy wyborze powinniśmy się jednak kierować ostrością danego gatunku. Miłośnikom ostrych potraw poleca się przekąskę na wzór popcornu, jaką stanowią smażone papryczki Chiltepin i Pequin, z których wcześniej usunięto nasiona. Do sałatek idealnie nadaje się pokrojona na cztery cząstki, smażona papryka Habanero. Dla osób, które preferują łagodniejsze odmiany polecamy m.in. paprykę Bell oraz New Mexican lub trochę bardziej ostrą Serrano.  W przypadku papryki Jalapeno i New Mexican należy pamiętać o usunięciu przed spożyciem grubej skórki.

Generalnie małe papryczki są smażone w całości, natomiast duże, takie jak Poblano i New Mexican są cięte na paski. Interesującym jest fakt, iż paprykę Jalapeno i Serrano, można smażyć także w ich marynowanej postaci. Należy je w tym celu odsączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Chili Ancho i New Mexican, można także smażyć w ich suszonej postaci.

Papryka może być smażona na każdym rodzaju oleju, oliwie z oliwek a nawet na smalcu. Należy pamiętać, by smażenie odbywało się w optymalnej ilości tłuszczu.  Nie można dopuścić do przypalenia chili, gdyż stanie się gorzkie.

Smażona papryka może być przechowywana w lodówce przez ok. 1 tydzień, natomiast po zamrożeniu, może być wykorzystywana nawet przez  6 miesięcy. Idealnie nadaje się do kanapek, sałatek, dressingów, sosów do makaronów, jajecznicy i warzyw np. brokułów. Smażona papryka Jalapeno pokrojona w plasterki, umieszczona na krakersie z żółtym serem tworzy smaczną przystawkę.

 

Smażenie chili
2 łyżki oliwy z oliwek
12 chili Jalapeno lub Serrano
sól i pieprz

Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy chili i smażymy dobrze mieszając, do momentu gdy papryka zacznie pokrywać się pęcherzykami i  brązowieć. Należy wtedy zdjąć paprykę z patelni i usunąć skórkę. Smażymy jeszcze przez minutę, dobrze mieszając. Następnie osuszamy chili ręcznikiem papierowym, umieszczamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem.  

 

Chili smażone po włosku
6 dużych chili Jalapeno
1szklanka oliwy z oliwek
1  szklanka mąki
1 jajko
sól i pieprz

Paprykę kroimy w paseczki i maczamy w oleju doprawionym solą i pieprzem. Po ok. 15 minutach odsączamy z oleju i maczamy kolejno w jajku i mące. Następnie smażymy, osuszamy na ręcznikach papierowych i serwujemy.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe