PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 47,00 zł
szt.
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 13,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Sporządzanie octu

 

 Ocet z chili może być wykorzystywany wszędzie tam, gdzie zwyczajowo używa się zwykłego octu. Przewagą jego jest jednak wyjątkowy aromat (różny w zależności od rodzaju użytego chili) oraz pikantny smak. Ocet z chili przygotowuje się podobnie jak olej z jedna tylko różnicą. Ponieważ ocet jest naturalnym środkiem konserwującym, nie jest wymagane tak sterylne przygotowanie butelek, jak to ma miejsce w przypadku sporządzania oleju. Wystarczy ich umycie i osuszenie.  Ocet jest dodatkowo bardziej aromatyczny niż olej, co daje niezliczone możliwości łączenia jego smaku z paprykami chili o różnym stopniu ostrości i różnym smaku.

 


Ocet z Chipotle
3 chili Chipotle, oczyszczone z nasion, posiekane
2 szklanki octu (polecamy hiszpański ocet winogronowy)

W małym rondlu na średnim ogniu opiekamy chili przez 2 minuty, odwracając po pierwszej minucie.  Następnie dodajemy ocet i doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy jeszcze na 3 minuty. Następnie przelewamy do zamykanego szklanego pojemnika (np. do słoika). Zostawiamy na 7-10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Przesączamy przez sitko i przelewamy do butelek.



 

Ocet Thai Dragon
4 chili Thai Dragon oczyszczone z nasion, posiekane
2 szklanki octu ryżowego

 Umieszczamy chili i ocet w małym rondlu. Gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie przelewamy do zamykanego szklanego pojemnika (np. do słoika).  Zostawiamy na 7-10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Przesączamy przez sitko i przelewamy do butelek. Jako ozdoby wrzucamy do butelki 2-3 Thai Dragon chili.

 

 

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe