PRODUCENCI
HOT INFO
PŁATNOŚCI

 

Sporządzanie octu

 

 Ocet z chili może być wykorzystywany wszędzie tam, gdzie zwyczajowo używa się zwykłego octu. Przewagą jego jest jednak wyjątkowy aromat (różny w zależności od rodzaju użytego chili) oraz pikantny smak. Ocet z chili przygotowuje się podobnie jak olej z jedna tylko różnicą. Ponieważ ocet jest naturalnym środkiem konserwującym, nie jest wymagane tak sterylne przygotowanie butelek, jak to ma miejsce w przypadku sporządzania oleju. Wystarczy ich umycie i osuszenie.  Ocet jest dodatkowo bardziej aromatyczny niż olej, co daje niezliczone możliwości łączenia jego smaku z paprykami chili o różnym stopniu ostrości i różnym smaku.

 


Ocet z Chipotle
3 chili Chipotle, oczyszczone z nasion, posiekane
2 szklanki octu (polecamy hiszpański ocet winogronowy)

W małym rondlu na średnim ogniu opiekamy chili przez 2 minuty, odwracając po pierwszej minucie.  Następnie dodajemy ocet i doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy jeszcze na 3 minuty. Następnie przelewamy do zamykanego szklanego pojemnika (np. do słoika). Zostawiamy na 7-10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Przesączamy przez sitko i przelewamy do butelek.



 

Ocet Thai Dragon
4 chili Thai Dragon oczyszczone z nasion, posiekane
2 szklanki octu ryżowego

 Umieszczamy chili i ocet w małym rondlu. Gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie przelewamy do zamykanego szklanego pojemnika (np. do słoika).  Zostawiamy na 7-10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Przesączamy przez sitko i przelewamy do butelek. Jako ozdoby wrzucamy do butelki 2-3 Thai Dragon chili.

 

 

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe