PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Grim Reaper Annihilator Chili & Wasabi Extract
Grim Reaper Annihilator Chili & Wasabi Extract
54,00 zł 49,00 zł
szt.
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 34,00 zł
szt.
Cholula Chili Garlic Hot Sauce
Cholula Chili Garlic Hot Sauce
22,00 zł 19,00 zł
PŁATNOŚCI

 

Sporządzanie oleju

 Oleje z chili nadają się do wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Mogą być używane w taki sam sposób i do tego samego celu, co zwykłe oleje. Ich przewagą jest jednak dodatek ostrości, który przenika do przygotowywanych na jego bazie potraw.
Do aromatyzowania chili może być wykorzystany każdy dostępny rodzaj oleju (poza aromatyzowanymi). Wybór papryki chili zależy od osobistych preferencji i dostępności poszczególnych gatunków.
Bardzo ważne jest wykorzystywanie do tego procederu tylko wysterylizowanych butelek, gdyż olej w przeciwieństwie do octu, nie posiada naturalnych właściwości sterylizujących. Odpowiednio przygotowane butelki, pozwalają na zachowanie aromatu oraz wydłużają okres przydatności do spożycia. Proces sterylizacji jest bardzo prosty. Napełniamy garnek wodą do wysokości ¼, w której zanurzamy butelki. Po upewnieniu się, iż nie znajdują się w nich pęcherzyki powietrza, doprowadzamy wodę do wrzenia,  wygotowujemy butelki przez ok. 10-15 minut. Wyciągamy butelki z wody i pozostawiamy do wyschnięcia. Nie używamy do tego celu ręczników.

Istnieją dwie metody aromatyzowania oleju chili: na zimno i na gorąco.

Aromatyzowanie na zimno:

W metodzie tej wykorzystuje się świeże i suszone papryki chili. Jest ona bardziej czasochłonna niż aromatyzowanie na gorąco.
W blenderze mieszamy 2 szklanki oleju z 1/2 szklanki papryki chili.  Następnie umieszczamy w szklanym pojemniku i przykrywamy szczelnie pokrywką lub folią. Umieszczamy w lodówce na 2-4 tygodni, wstrząsając raz dziennie. Im dłużej olej będzie przechowywany w lodówce tym będzie bardziej aromatyczny i pikantny. Bezpośrednio przed przelaniem oleju  do butelek, poddajemy je procesowi sterylizacji.

Aromatyzowanie na gorąco:

W metodzie tej wykorzystuje się suszoną paprykę chili. Proces aromatyzowania przebiega także szybciej niż w przypadku wyżej wspomnianej metody.
Na patelni umieszczamy 1/2 szklanki suszonej papryki chili oraz 2 szklanki oleju. Podgrzewamy na małym lub średnim ogniu do momentu, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Wyłączamy ogień i zostawiamy olej by schłodził się do temperatury pokojowej. Następnie wlewamy do szklanego pojemnika i szczelnie przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na 1-2 tygodni. Bezpośrednio przed przelaniem oleju do butelek, poddajemy je procesowi sterylizacji.
Do aromatyzowanego oleju nie dodajemy chili w całości, gdyż spowoduje to jego natychmiastowe psucie się.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe