PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 47,00 zł
szt.
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 13,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Sporządzanie salsy

 Salsa pojawia się w kuchni wielu krajów pod różnymi nazwami, np. sambal w Indonezji czy chutney w Indiach. Salsy są wykorzystywane w krajach tropikalnych do zaakcentowania potraw. Praktyka ta narodziła się zapewne na skutek ograniczonej możliwości  wykorzystania śmietany i ciężkich sosów w gorącym klimacie.  Nawet na terenach zajętych przez uwielbiających  tradycyjne sosy Anglików i Francuzów, salsy nie straciły na swej popularności. Zawdzięczają to swojej aromatyczności oraz niskiej zawartości tłuszczu.

Czym właściwie jest salsa? Jedna z definicji mówi, iż jest to aromatyczny sos wykorzystywany jako dip i przyprawa. Meksykanie natomiast nazywają salsą każdy  sos i odwrotnie. W rzeczywistości salsa jest sporządzana ze świeżych lub częściowo ugotowanych warzyw lub/i owoców, ziół i oczywiście chili. Salsa zachowuje swoją konsystencję, podczas gdy sosy są gotowane, a następnie miksowane do uzyskania jednolitej konsystencji.

Prawie każdy składnik, który dobrze komponuje się z pozostałymi, może być użyty do przygotowania salsy. Zaczynając od warzyw i owoców, poprzez orzechy, a nawet ryby i mięso.

Najbardziej uniwersalne są salsy przyrządzone z pomidorów, cebuli oraz chili. Czasami pomidory zastępowane są przez tomatillos, nazywane pomidorami strączkowymi. Warzywa te najczęściej wykorzystywane są w surowej postaci, czasami jednak są również pieczone. Ten rodzaj salsy może być wykorzystywany do każdej potrawy, która do swej pełności wymaga „czynnika pomidorowego”. Może być także dodana do makaronu lub wykorzystana jako sos do innych potraw. Ten rodzaj salsy rozpowszechniony jest głównie w Meksyku.

 Poza pomidorami, także inne warzywa mogą być dominującym składnikiem salsy. Do najpopularniejszych należą: kukurydza, suszona fasola i groszek, karczochy, kabaczek, słodkie ziemniaki oraz bakłażany. Z meksykańskiego miasta Yucatan pochodzi salsa, do której dodawane są rzodkiewki. Salsy te znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, mogą być podgrzewane i podawane do posiłku zamiast warzyw lub użyte do kanapek. Lżejsze ze względu na użyte składniki rodzaje, podawane są jako sałatki lub dressingi.

Kolejną kategorią są salsy owocowe, charakteryzujące się zestawieniem smaków ostrego i słodkiego (lub/i cierpkiego). Do ich przygotowania może być wykorzystany prawie każdy owoc. Poleca się jednak owoce egzotyczne, takie jak banany, ananasy, mango i papaję. Salsy owocowe, ze względu na ich krótki okres przydatności do spożycia, powinny być przygotowane bezpośrednio przed posiłkiem. Wykorzystujemy tylko najświeższe owoce, które jednak z powodzeniem można zastąpić suszonymi.  Salsy owoce mogą być podawane na zimno i ciepło. Bardzo dobrze komponują się z rybami. Mogą być także wykorzystane do deserów, lodów oraz jako nadzienie do ciast owocowych.

Salsy są znakomitym uzupełnieniem każdego posiłku. Dodają koloru i smaku każdej potrawie. Ograniczeniem ich wykorzystania jest tylko wyobraźnia.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe