PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Grim Reaper Annihilator Chili & Wasabi Extract
Grim Reaper Annihilator Chili & Wasabi Extract
54,00 zł 49,00 zł
szt.
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 34,00 zł
szt.
Cholula Chili Garlic Hot Sauce
Cholula Chili Garlic Hot Sauce
22,00 zł 19,00 zł
PŁATNOŚCI

 

Sporządzanie sosu

Przygotowanie sosu z chili jest nie tylko jedną z metod wykorzystania papryk w kuchni, lecz także daje możliwość stworzenia własnego sosu dostosowanego do indywidualnego wyczucia smaku oraz ostrości.

Podstawowe przepisy na ostre sosy:
- zielony ostry sos
- sos z papryki Habanero
- sos z mango i papryki Habanero
- ostry sos z papryki Habanero

  

 

Zielony ostry sos:

. Składniki:
- 180 g dowolnej zielonej papryki chili, np. Jalapeno
- 250 g zielonych pomidorów tomatillos
- duża cebula
- 250 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 szklanka bulionu
- 2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki oliwy

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić cebulę. Dodać pozostałe składniki, za wyjątkiem bulionu i śmietany. Gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie zmiksować masę w blenderze wraz z bulionem do momentu uzyskania gładkiej masy. Ponownie wlać sos na patelnię i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małych ogniu przez ok. 10 minut. Na końcu dodać śmietanę.

   

Sos z papryki Habanero

 Składniki:
- 5 pomarańczowych chili Habanero
- 6 zielonych chili Jalapeno
- 1 mała cebula
- 2 szklanki octu białego
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Następnie w garnku doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Uwaga: po kilku dniach sos zyska na ostrości.

 

Sos z mango i papryki Habanero

. Składniki:
- 10 chili Habanero
- 1 mango
- 1 szklanka musztardy
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki octu białego
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Następnie podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

 

Ostry sos z papryki Habanero

Składniki:
- 4 chili Habanero
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka posiekanej marchewki
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki octu
- sól do smaku

Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek podsmażamy na oleju. Następnie dodać wodę oraz marchewkę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż marchewki będą miękkie. Umieścić wszystko w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe