PRODUCENCI
HOT INFO
PŁATNOŚCI

 

Suszenie

 

 Najprostszą metodą zakonserwowania chili jest suszenie. W trakcie tego procesu chili dojrzewając, staje się jeszcze bardziej ostre. Jednocześnie jednak traci na swoim owocowym aromacie.
W przypadku małych jak i dużych chili, ale o cienkiej skórce, suszenie można z powodzeniem przeprowadzić w ciepłym pokoju. W przypadku chili o grubszej skórce, proces ten jest już bardziej skomplikowany.

 

 

Chili można suszyć:
- w piekarniku
- na specjalnie przygotowanych tackach
- w dehydratorze
- w postaci "ristras"

Suszenie w piekarniku i dehydratorze jest szybsze i nie powoduje tak znacznej utraty koloru, jak to ma miejsce  w przypadku wielotygodniowego suszenia na tacach lub sznurkach. W przypadku suszenia w piekarniku należy go rozgrzać do temperatury 50 C i suszyć chili na blasze przez ok. 5 godzin do momentu, aż papryka straci znaczną część wody. 
Atrakcyjną formą suszenia i przechowywania chili są "ristras". Są to powiązane mocną nitką chili tworzące łańcuchy, które wiesza się na ścianie w przewiewnym miejscu. Ogonek każdej papryki nakłuwa się igłą i przewleka mocny sznurek lub każdy ogonek z osobna oplata się sznurkiem. Po kilku miesiącach jednak, na skutek światła chili traci swój kolor, który staje się żółtawy.
Suszone chili można mielić w np. młynku lub w moździerzu (tak powstaje np. pieprz Cayenne) lub bezpośrednio przed dodaniem do potrawy pokroić nożem. Do zup i gulaszy mogą być stosowane chili suszone w całości.

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe