PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Suszenie

 

 Najprostszą metodą zakonserwowania chili jest suszenie. W trakcie tego procesu chili dojrzewając, staje się jeszcze bardziej ostre. Jednocześnie jednak traci na swoim owocowym aromacie.
W przypadku małych jak i dużych chili, ale o cienkiej skórce, suszenie można z powodzeniem przeprowadzić w ciepłym pokoju. W przypadku chili o grubszej skórce, proces ten jest już bardziej skomplikowany.

 

 

Chili można suszyć:
- w piekarniku
- na specjalnie przygotowanych tackach
- w dehydratorze
- w postaci "ristras"

Suszenie w piekarniku i dehydratorze jest szybsze i nie powoduje tak znacznej utraty koloru, jak to ma miejsce  w przypadku wielotygodniowego suszenia na tacach lub sznurkach. W przypadku suszenia w piekarniku należy go rozgrzać do temperatury 50 C i suszyć chili na blasze przez ok. 5 godzin do momentu, aż papryka straci znaczną część wody. 
Atrakcyjną formą suszenia i przechowywania chili są "ristras". Są to powiązane mocną nitką chili tworzące łańcuchy, które wiesza się na ścianie w przewiewnym miejscu. Ogonek każdej papryki nakłuwa się igłą i przewleka mocny sznurek lub każdy ogonek z osobna oplata się sznurkiem. Po kilku miesiącach jednak, na skutek światła chili traci swój kolor, który staje się żółtawy.
Suszone chili można mielić w np. młynku lub w moździerzu (tak powstaje np. pieprz Cayenne) lub bezpośrednio przed dodaniem do potrawy pokroić nożem. Do zup i gulaszy mogą być stosowane chili suszone w całości.

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe