PRODUCENCI
HOT INFO
PŁATNOŚCI

 

Uzyskiwanie soku i miąższu

 

 Do przyrządzenia soku z papryki chili wykorzystujemy sokowirówkę. Bardzo ważne jest aby w trakcie całego procederu, szczególnie gdy wykorzystujemy bardzo ostre odmiany papryki chili, mieć zasłoniętą twarz i oczy. Drobinki chili mogą unosić się w powietrzu i podrażniać wrażliwe części ciała.

Do przyrządzenia soku najlepiej nadają się małe, bardzo ostre odmiany, jak np. Habanero i Rocoto.  Nie poleca się  dużych, łagodnych odmian chili, gdyż proces ten pozbawia je całkowicie ich niewielkiej ostrości oraz aromatu.

Poniżej przedstawiona jest tabela obrazująca ilość soku oraz miąższu jaką można uzyskać z poszczególnych odmian papryki chili.

 

Papryka

Ilość

Ilość soku

Ilość miąższu

Ostrość

 Anaheim

 200g

 1/3 szklanki

 2 łyżki

 łagodne

 Jalapeno

 400g

 2/3 szklanki

 6 łyżek

 łagodne

 Rocoto

 15 szt.

 1/2 szklanki

 1 szklanka

 b. ostre

 Serrano

 15 szt.

 1/4 szklanki

 5 łyżek

 ostre

 Poblano

 1 szt.

 1/4 szklanki

 3 łyżki

 łagodne

 Yellow Hots

 6 szt.

 1/4 szklanki

 5 łyżek

 ostre

 Habanero

 6 szt.

 1 łyżka

 1/4 szklanki

 ekstr. ostre

 

Świeżą paprykę chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki, które następnie wrzucamy do sokowirówki. Czasami warto otrzymany miąższ raz jeszcze wrzucić do  sokowirówki, w celu uzyskania maksymalnej ilości soku z danej papryki.

Wykorzystanie soku:
- jako dodatek ostrości do soków, szczególnie polecany do soku pomidorowego, dodatkowo doprawionego pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny
- jako dodatek do drinków, np. do Krwawej Marry
- jako marynata do mięs

Wykorzystanie miąższu:
- do sals, np. Pico de Gallo, sosów
- do zup
- do ciast

Soki oraz miąższ można z powodzeniem mrozić. Soki mrozimy w woreczkach na kostki lodu, dzięki temu uzyskujemy małe porcje do wszechstronnego wykorzystania w kuchni.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe