PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Grim Reaper Annihilator Chili & Wasabi Extract
Grim Reaper Annihilator Chili & Wasabi Extract
54,00 zł 49,00 zł
szt.
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 34,00 zł
szt.
Cholula Chili Garlic Hot Sauce
Cholula Chili Garlic Hot Sauce
22,00 zł 19,00 zł
PŁATNOŚCI

 

Uzyskiwanie soku i miąższu

 

 Do przyrządzenia soku z papryki chili wykorzystujemy sokowirówkę. Bardzo ważne jest aby w trakcie całego procederu, szczególnie gdy wykorzystujemy bardzo ostre odmiany papryki chili, mieć zasłoniętą twarz i oczy. Drobinki chili mogą unosić się w powietrzu i podrażniać wrażliwe części ciała.

Do przyrządzenia soku najlepiej nadają się małe, bardzo ostre odmiany, jak np. Habanero i Rocoto.  Nie poleca się  dużych, łagodnych odmian chili, gdyż proces ten pozbawia je całkowicie ich niewielkiej ostrości oraz aromatu.

Poniżej przedstawiona jest tabela obrazująca ilość soku oraz miąższu jaką można uzyskać z poszczególnych odmian papryki chili.

 

Papryka

Ilość

Ilość soku

Ilość miąższu

Ostrość

 Anaheim

 200g

 1/3 szklanki

 2 łyżki

 łagodne

 Jalapeno

 400g

 2/3 szklanki

 6 łyżek

 łagodne

 Rocoto

 15 szt.

 1/2 szklanki

 1 szklanka

 b. ostre

 Serrano

 15 szt.

 1/4 szklanki

 5 łyżek

 ostre

 Poblano

 1 szt.

 1/4 szklanki

 3 łyżki

 łagodne

 Yellow Hots

 6 szt.

 1/4 szklanki

 5 łyżek

 ostre

 Habanero

 6 szt.

 1 łyżka

 1/4 szklanki

 ekstr. ostre

 

Świeżą paprykę chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki, które następnie wrzucamy do sokowirówki. Czasami warto otrzymany miąższ raz jeszcze wrzucić do  sokowirówki, w celu uzyskania maksymalnej ilości soku z danej papryki.

Wykorzystanie soku:
- jako dodatek ostrości do soków, szczególnie polecany do soku pomidorowego, dodatkowo doprawionego pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny
- jako dodatek do drinków, np. do Krwawej Marry
- jako marynata do mięs

Wykorzystanie miąższu:
- do sals, np. Pico de Gallo, sosów
- do zup
- do ciast

Soki oraz miąższ można z powodzeniem mrozić. Soki mrozimy w woreczkach na kostki lodu, dzięki temu uzyskujemy małe porcje do wszechstronnego wykorzystania w kuchni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe