PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
Dragonfire XP Extreme Bhut Jolokia Powder
49,00 zł 47,00 zł
szt.
Chili sproszkowane Habanero
Chili sproszkowane Habanero
21,00 zł 13,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Wędzenie i pieczenie

 

Przed wędzeniem jak i pieczeniem papryki chili należy pozbawić ogonków, ewentualnie można je ponakłuwać lub przekroić na połowę. Nie trzeba eksponować wnętrza papryki w procesie wędzenia, gdyż dym wnika do środka, a wilgoć się ulatnia. Chili pieczone nad otwartym ogniem  lub w piekarniku dodaje specyficznego smaku przygotowanym niego potrawom.  Paprykę należy umieścić na prętach, nie przewodzących ciepła i piec obracając od czasu do czasu nad otwartym ogniem. Piec można także na grillu w folii aluminiowej lub na specjalnych kratkach.
W przypadku pieczenia w piekarniku, należy go najpierw rozgrzać do  temperatury ok. 200°C. Papryki należy równo rozmieścić na blasze i piec przez ok. 4-5 minut, aż skórka pokryje się pęcherzykami.
Po upieczeniu papryki chili należy umieścić w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym na ok. 10-15 minut. Można także użyć plastikowego pojemnika z pokrywką lub talerza przykrytego folią lub ręcznikiem (po wyjęciu łatwiej będzie usunąć skórkę.) Następnie należy opłukać paprykę w chłodnej wodzie, usunąć skórkę, nasiona i błony wewnętrzne. W zależności od potrawy, do której chili ma być zastosowana, można zostawić skórkę. Nie trzeba piec chili do momentu aż będzie całkiem czarne, opieczenie w mniej więcej 60% jest wystarczające.

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe