PRODUCENCI
HOT INFO
PŁATNOŚCI

 

Wędzenie i pieczenie

 

Przed wędzeniem jak i pieczeniem papryki chili należy pozbawić ogonków, ewentualnie można je ponakłuwać lub przekroić na połowę. Nie trzeba eksponować wnętrza papryki w procesie wędzenia, gdyż dym wnika do środka, a wilgoć się ulatnia. Chili pieczone nad otwartym ogniem  lub w piekarniku dodaje specyficznego smaku przygotowanym niego potrawom.  Paprykę należy umieścić na prętach, nie przewodzących ciepła i piec obracając od czasu do czasu nad otwartym ogniem. Piec można także na grillu w folii aluminiowej lub na specjalnych kratkach.
W przypadku pieczenia w piekarniku, należy go najpierw rozgrzać do  temperatury ok. 200°C. Papryki należy równo rozmieścić na blasze i piec przez ok. 4-5 minut, aż skórka pokryje się pęcherzykami.
Po upieczeniu papryki chili należy umieścić w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym na ok. 10-15 minut. Można także użyć plastikowego pojemnika z pokrywką lub talerza przykrytego folią lub ręcznikiem (po wyjęciu łatwiej będzie usunąć skórkę.) Następnie należy opłukać paprykę w chłodnej wodzie, usunąć skórkę, nasiona i błony wewnętrzne. W zależności od potrawy, do której chili ma być zastosowana, można zostawić skórkę. Nie trzeba piec chili do momentu aż będzie całkiem czarne, opieczenie w mniej więcej 60% jest wystarczające.

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe