PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Zdrowotne właściwości chili

  

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KAPSAICYNY -  ENZYMU OSTROŚCI:

1. Zawartość kapsaicyny i związków pokrewnych - substancji o właściwościach bakteriobójczych decyduje nie tylko o ostrości papryki. Przyrządza się z niej także maści oraz plastry, stosowane  przy bólach reumatycznych i mięśniowych, które:

- pobudzają zakończenia nerwowe
- wywołują przekrwienie
- rozgrzewają bolące miejsca


2. Kapsaicyna  powoduje wydzielanie endorfin (grupa hormonów peptydowych) które:

 - kształtują odczucie zakochania
- wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia)
- dzięki nim nie odczuwa się np. drętwienia, a nawet bólu


3. Spożycie kapsaicyny w niewielkich ilościach ma dobroczynne działanie:

- pobudza wydzielanie śliny
- pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych, dzięki czemu wspomaga trawienie
- Brytyjscy naukowcy dowiedli, iż przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.
- alkaloid ten, działa podobnie jak witamina A, C czy E,  unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca
- z testów laboratoryjnych wynika, iż alkaloid ten, uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka

 

 ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI PAPRYKI CHILI:

  • jest bogatym źródłem witaminy C, jednak podczas obróbki termicznej następuje ogromna utrata tej witaminy, dlatego lepiej jest spożywać paprykę na surowo
  • ma najwięcej kwasu askorbinowego (witaminy C) wśród wszystkich warzyw. Już 7,5 dkg zielonej papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Dla porównania – tę samą ilość tej witaminy C dostarczy nam 14 dkg cytryn, 12 dkg kiwi lub 17 dkg grejpfruta
  • im bardziej zielona, tym więcej ma witaminy C. W trakcie dojrzewania poziom witaminy C ulega zmniejszeniu na rzecz witaminy A, której poziom rośnie dzięki karotenowi.
  • w procesie suszenia, chili traci prawie całą witaminę C, jednak poziom witaminy A rośnie nawet 100krotnie.
  • jest bogatym źródłem także pozostałych witamin: B1, B2, B3, E
  • zawiera sporo błonnika, odpowiedzialnego za prawidłową przemianę materii
  • pobudza układ krążenia oraz wzmacnia odporność organizmu
  • badania pokazują, iż organiczne związki chemiczne zawarte w chili i chroniące je przed infekcjami, przenikają do ludzkiego organizmu chroniąc przed m.in: chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycy, osteoporozie
  • zawiera antyoksydanty posiadające zdolność neutralizowania wolnych rodników

 

CIEKAWOSTKI:

  • według podań ludowych, poprawia samopoczucie i wzmaga potencję, papryka z Karaibów podgrzewa życie seksualne. W Guadeloupe chili nazywane jest  "le derriere de Madame Jacques". Zmieszane ze zmielonymi orzechami, cynamonem, wanilią i zalane brandy tworzy likier nazywany Creme de Banana, będący afrodyzjakiem.
  • wartość energetyczna zielonej papryki to 15 kcal, a czerwonej 32 kcal
  • zachowuje swoje wartości również po wysuszeniu i zmieleniu - jako przyprawa. Chili zatem - jest zdrowa w każdej postaci
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe