PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Ziemniaki z chili w kuchniach świata

 Jakie potrawy jako jedne z pierwszych przyprawiane były chili? Specjaliści zajmujący się historią jedzenia spekulują, iż ponieważ wczesne ludy w Ameryce Południowej skazane były na bulwy takie jak: maniok i ziemniaki, suszone chili było kruszone i dodawane do mdłych potraw, by nadać im smaku. Ciekawym jest fakt, iż europejscy kronikarze opisując chili, pomidory i inne produkty żywnościowe, nie wspomnieli o ziemniakach. Autorka „America's Firts Cuisines” przypuszcza, iż ziemniak był ignorowany, gdyż Inkowie uważali go za gorszego w stosunku do kukurydzy. Istnieją jednak archeologiczne dowody na to, iż Inkowie zamieniali pola z uprawami ziemniaków, które zdobyli podbijając inne ludy, na pola kukurydzy. Nie wiadomo jednak jak Inkowie przygotowywali ziemniaki. Ogólnego pojęcia można nabrać po przeczytani współczesnych książek kucharskich z tamtych regonów, gdyż przepisy przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Przeglądając różne publikacje nie sposób nie zauważyć, iż więcej niż połowa przepisów z ziemniakami zawiera także aji – jak w Ameryce Południowej określa się chili. Pomimo, iż ziemniaki powszechnie występują w kuchni meksykańskiej, ani Aztekowie ani Majowe nie wykorzystywali ich w czasach przed Kolumbem. To Europejczycy wprowadzili ziemniaki do kuchni Meksyku, Ameryki Płn. i Płd. Portugalscy podróżnicy natomiast wraz z chili sprowadzili w 1615 roku ziemniaki do Indii, które w połączeniu z lokalnymi składnikami dały początek wielu aromatycznym potrawom. Europejczycy nie tylko wprowadzili ziemniaki w Indiach, lecz także, mimo iż nie były nawet w części tak popularne jak ryż, do kuchni Kambodży, Indonezji i Malezji. W tym samym czasie ziemniaki wprowadzono także w Chinach, lecz nie zyskały one jednak popularności aż do XVIII i XIX w. kiedy to francuscy misjonarze zajęli się ich uprawą i głoszeniem ich zalet.

Poniżej przedstawiono przepisy pokazujące jak w różnych zakątkach świata wykorzystuje się połączenie ziemniaków z chili.

 

Ameryka Południowa

Peruwiańska sałatka ziemniaczana

sok z jednej cytryny
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 średnia cebula
1 i 1/2 szklanki posiekanego żółtego sera
2 świeże chili Jalapeno
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szklanka śmietany
1/3 szklanki oliwy z oliwek
8 liści sałaty
8 ugotowanych średnich ziemniaków
4 jajka na twardo
1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
ugotowane kolby kukurydzy, pokrojone na 5 cm kawałki

W miseczce mieszamy sok z cytryny ze sproszkowanym chili, solą, pieprzem i zanurzamy w nim cebulę w krążkach. Pozostawiamy w celu zamarynowania na ok. 1-2 godzin. W blenderze mieszamy ser, świeże chili, kurkumę oraz śmietanę. Na głębokim patelni podgrzewamy olej, a następnie wlewamy masę z blendera. Gotujemy przez kilka minut ciągle mieszając, do momentu aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy. Na talerzach układamy liście sałaty, następnie ziemniaki pokrojone w plasterki o całość polewamy sosem. Dekorujemy jajkami, oliwkami,  kukurydzą oraz zamarynowanymi krążkami cebuli.

 

Meksyk:

Talarki ziemniaków z chili Chiltepin

3 łyżki masła
3 łyżki oleju
1 kg ziemniaków pociętych na talarki
5 ząbków czosnku
1/4 szklanki chili Chiltepin
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli

Na dużej patelni podgrzewamy olej i masło. Następnie przez ok. 1 minutę smażymy ziemniaki, przewracając je od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień, dodajemy 3 łyżki wody i gotujemy ziemniaki na małym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. W blenderze mielimy czosnek, chili, wodę i sól do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie masę tą wylewamy na ziemniaki i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.

Ziemniaki idealne do ryb i dań mięsnych.

 

Karaiby:

Gulasz „ Sancoche”

200 g wołowego mięsa mielonego
500 g wołowiny
3 łyżki oleju
2 duże cebule
1/2 litra bulionu
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
1 szklanka groszku
1 szklanka mleczka kokosowego
1/2 kg słodkich ziemniaków
1 kg ziemniaków
2 chili Habanero
sól, pieprz

W dużym garnku smażymy mięso mielone oraz wołowe posiekane w kostkę do momentu, aż będzie lekko brązowe. Następnie dodajemy cebulę  i smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy bulion, czosnek i groszek, przykrywamy i pozostawiamy na małym ogniu na ok. 1 godzinę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby można dolać bulionu. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym chlebem.

 

Płd.-zach. regiony USA:

Ziemniaki pieczone z Red Chili

2 łyżki masła lub margaryny
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki pokruszonych włącznie z nasionami chili
2 duże ziemniaki
1 łyżka startego parmezanu

Na maśle smażymy czosnek i cebulę, aż zmiękną. Następnie dodajemy chili. W mieszance tej obtaczamy bardzo dokładnie ziemniaki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę wody i umieszczamy w nim ziemniaki. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Przed podaniem posypujemy startym serem.

 

Europa:

Ziemniaczany paprykarz

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 mała papryka
1/2 łyżeczki kminku
2 duże ziemniaki
1 szklanka białego wina
świeżo zmielony pieprz
1 szklanka śmietany
3 łyżki posiekanej ostrej papryki

Na dużej patelni smażymy cebulę i czosnek na oleju. Następnie dodajemy paprykę, pieprz Cayenne, ostrą paprykę oraz kminek i dusimy przez ok. 1-2 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wino oraz pieprz. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby można dolać wody. Na końcu dodajemy śmietanę.

 

Sałatka ziemniaczana na ostro

1 kg młodych ziemniaków
2 jajka na twardo
2 chili chipotle w sosie adobo
1 średnia cebula
2 małe ogórki konserwowe
2 szklanki majonezu
1 szklanka jogurtu
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka sosu dobo
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
cukier
sól, pieprz
szczypiorek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze gorące obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dodajemy jajka na twardo, chili Chipotle, cebulę oraz ogórki konserwowe - wszystko uprzednio siekając. W celu przygotowania dressingu mieszamy majonez z jogurtem, musztardą, sosem dobo, pierzem Cayenne oraz cukrem. Następnie polewamy nim ziemniaki i delikatnie mieszamy by się nie rozpadły. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

 

Ziemniaki pieczone faszerowane serem

2 strąki suszonej chili Chipotle
6-7 średnich ziemniaków
1 łyżeczka pokruszonych chili
10 łyżek startego żółtego sera
6 łyżeczek mleka
sól, pieprz
1 łyżka oleju

W gorącej wodzie moczymy chili Chipotle przez ok. 1 godzinę, następnie siekamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, schładzamy a następnie kroimy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy wnętrza zostawiając ok. 1cm. W misce mieszamy wydrążone części ziemniaków ze startym serem, chili Chipotle i kruszonymi chili dodając tyle mleka, by masa była gładka. Doprawiamy solą i pieprzem. Połówki ziemniaków smarujemy od zewnątrz olejem, wypełniamy przygotowaną masą ziemniaczano-serową, posypujemy startym serem i umieszczamy na blasze na folii aluminiowej. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawać na gorąco najlepiej z zimnym piwem.

 

Indie

Ziemniaczane curry z fasolką lima

1 łyżka oleju lub oliwy
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
6 dużych ziemniaków
4 duże pomidory
1/2 szklanki wody
2 szklanki mrożonej fasolki lima
sól
1/2 szklanki świeżej kolendry

W rondlu podgrzewamy olej przez ok. 1 minutę, następnie dodajemy posiekaną cebule i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy posiekany czosnek i imbir, smażymy 1 minutę. Następnie dodajemy sproszkowane przyprawy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok. 12 minut. Następnie dodajemy fasolkę lima, mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Przed podaniem przyprawiamy solą i posypujemy kolendrą.

Pikantne curry stanowi idealny prosty dodatek do każdej potrawy. W celu uzyskania ostrzejszej wersji podwajamy lub potrajamy ilość pieprzu Cayenne.

 

Południowo-wschodnia Azja

Ziemniaczany sambal

1/2 kg ziemniaków
1/4 łyżeczki soli
2 chili Serrano lub Jalapeno
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżki mleczka kokosowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanej kolendry

Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy je wraz z pozostałymi składnikami poza kolendrą. Umieszczamy zagniecioną masę na parę godzin w lodówce. Przed podaniem posypujemy kolendrą.
Te przyprawione ziemniaki idealnie nadają się potraw mięsnych. Polecamy je także jako dodatek do satay.

Pomimo, iż większość ludzi uważa, iż sambal jest ostrym sosem dodawanym do innych potraw, w rzeczywistości mianem tym określa się także przystawki, od łagodnych po ostre, głównie w Indonezji i Malezji.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe