PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
CaJohns Select Jalapeno Puree
CaJohns Select Jalapeno Puree
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Bad to the Bone Hot Sauce
Bad to the Bone Hot Sauce
28,00 zł 24,00 zł
szt.
CaJohns Jolokia 10 Salsa
CaJohns Jolokia 10 Salsa
35,00 zł 30,00 zł
szt.
PŁATNOŚCI

 

Afryka

 Kuchnia kontynentu afrykańskiego jest odbiciem zwyczajów odkrywców Czarnego Lądu. Taka jest też historia chili, które nie było znane w tej części świata przed rokiem 1500. Jednakże w przeciągu półwiecza zawładnęło całym lądem. Afrykańczycy ulubowali sobie paprykę chili w stopniu ustępującym być może tylko Meksykanom i Aztekom. Lawrens van der Post, specjalista w zakresie afrykańskiego jedzenia, pisze: ”Kto raz pokusił się spróbowania papryki chili w tropikach, nie potrafi się już uwolnić od tego nałogu”. W większości regionów Afryki, chili traktowane jest jednak jako chwast. Nasiona chili roznoszone są przez ptaki. Trafiają m.in. na pola orzeszków ziemnych i bawełny, a rośliny które z nich wyrosną są hodowane przez tamtejszych rolników tylko w takim sensie, iż nie są wyrywane jako chwasty. Krzaki chili są powiązane z krzakami bawełny i orzechów i tylko dzięki nim mają możliwość wzrostu. Papryka chili w tamtejszym klimacie daje owoce przez cały rok. Pomimo iż, ich ręczne zbiory w dziczy są bardzo kosztowane, stały się jednym z ważniejszych w wielu regionach.

czytaj całość »
Chiny

 Chiny zajmują czwarte po Indiach, Meksyku i Indonezji, miejsce pod względem wielkości zbiorów chili. W kraju tym, występuje ok. 20 odmian papryki, zarówno ostrej jak i słodkiej. Niektórzy eksperci spekulują, iż chili trafiło do Chin z Singapuru lub Macao, gdzie ostre potrawy są po dzień dzisiejszy bardziej popularne niż w sąsiednim Canton.

czytaj całość »
Indie

 Indie są największym producentem chili na świecie. Dominują stany Andora Pradesh, Madhya Pradesh i Rajasthan, razem odpowiadające prawie za połowę zbiorów. Niektóre gatunki chili są zbierane w zielonej, niedojrzałej postaci i sprzedawane na bazarach. Większość jednakże jest zbierana po osiągnięciu dojrzałości, a następnie rozrzucana na piasku, gdzie suszona jest na słońcu. Po oczyszczeniu chili sprzedawane są na bazarach w postaci suszonej lub mielonej na proszek. To dzięki Portugalczykom papryka chili stała się tak ważnym zbiorem w Indiach. Zajęli oni w 1510 roku słynące z bogactwa przypraw, miasto Goa na wybrzeżu Malabar. Cynamon, kardamon, imbir, goździki i czarny pieprz transportowane były do Lizbony w zamian za srebro i bawełnę.

czytaj całość »
Indonezja

 

 Na wyspach Indonezji, Malezji oraz w Singapurze słowa: ryż (nasi), kurczak (ayam), ostry sos (sambal) i wiele innych opisujących jedzenie są identyczne, dlatego też trudno jest wyodrębnić charakterystyczne elementy poszczególnych regionów w kuchni „najpikantniejszych wysp”. Po tym jak Portugalczycy przejęli kontrolę nad Malacca Strait w 1511 roku, paprykę chili zaczęli importować żeglarze, kursujący do portugalskiej kolonii Goa, w Indiach. Handel przyprawami był głównym czynnikiem napędzającym podróże i chęć odkrywania nowych lądów. 

czytaj całość »
Jamajka

 

 Podróży przez Jamajkę, nieodłącznie towarzyszy wyjątkowy i niespotykany zapach grillowanego kurczaka, wieprzowiny oraz ryb. Przed każdym przydrożnym barem, ustawiony jest domowej roboty grill, przykryty metalowymi pokrywami. Ręcznie wykonane szyldy zachęcają do spróbowania specjałów kuchni „Jerk”, jak zwykło się nazywać w specjalny sposób  marynowane potrawy. „Jerking” jest znaną od tysiącleci metodą marynowania mięsa, szczególnie z dzikiego dzika, który licznie występował na Wyspach Karaibskich. Jednakże potrawy „jerked” figurują nie tylko w kuchni jamajskiej, lecz także innych Wysp Karaibskich, Północnej Ameryki, a nawet Europy, szczególnie Wielkiej Brytanii. Metoda ta jest wykorzystywana głównie przy marynowaniu mięsa, lecz także krewetek, tofu oraz wielu innych. Cechą charakterystyczną kuchni “jerk” jest jej wyjątkowa pikantność.

czytaj całość »
Korea

 Koreańczycy, zarówno Korei Północnej jak i Południowej, spożywają najwięcej chili na świecie w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Roczne zbiory chili z powierzchni 130.400 hektarów, osiągają 200.000 ton, co daje Korei Południowej 5 miejsce na liście największych producentów chili na świecie. Papryka chili zajmuje 35% powierzchni uprawnej Korei, zostawiając daleko w tyle dwie kolejne dominujące uprawy: kapustę pekińską oraz czosnek. Głównymi regionami uprawnymi są Chungcheongbuk-do oraz Kyungsangbok-do w środkowej części kraju. 

czytaj całość »
Meksyk

 Chili jest tak zakorzenione w kulturze Meksyku, iż Artur Lameli, ekspert w dziedzinie chili, napisał: „Mówi się iż chili jest królem, duszą Meksykanów - pożywieniem, lekarstwem, przyjemnością. Dla wielu Meksykanów chili jest symbolem i wyróżnikiem ich kultury”.

W południowym Meksyku oraz w rejonie Yacatan Peninsula, chili wchodziło w skład codziennej diety tamtejszych ludów już 7500 lat p.n.e

czytaj całość »
Peru

 

 Peru jest rajem dla chilehead'ów. W kraju tym występuje ponad 300 różnych odmian chili, a kuchnie poszczególnych regionów prześcigają się w pikantności potraw. W Peru osoba która nie lubi ajies, jak chili jest nazywana w tym kraju, klasyfikowana jest od razu jako obcokrajowiec. Żadne szanujące się peruwiańskie miasto, nie może się obejść bez "picantaria". Jest to rodzaj restauracji, która swoją nazwę wzięła od hiszpańskiego słowa określającego “ostrość”, “pikantność”.  Nawet kilka restauracji McDonald's, które znajdują się w Peru, serwują frytki z pikantnym sosem z żółtej

czytaj całość »
Tajlandia

 Tajska kuchnia jest bardzo pikantna na skutek szerokiego zastosowania w niej papryki chili. W przeciwieństwie jednak do powszechnego przekonania nie istnieje tylko jedna, lecz wiele różnych odmian Thai chili. W sumie hodowanych jest ok. 79 odmian tej pikantnej papryki. W 1985 roku zbiory chili stanowiły 12% wszystkich zbiorów. Chili przywędrowało do Tajlandii tą samą drogą, którą trafiły tam indyjskie przyprawy. Z tego powodu Tajlandia jest idealnym przykładem kolizji kultur: indyjskie przyprawy curry w połączeniu z papryką chili spowodowały, iż kuchnia tajska należy do najpikantniejszych na świecie.

czytaj całość »
Jak paprykę...

 1. Paprykę należy przechowywać w lodówce; nie myjąc jej wcześniej. Paprykę chili przechowujemy zawiniętą w papierowy ręcznik, pozostałą w plastikowej torebce, by zapobiec utracie wilgoci - optymalną temperaturą jest 7,5° C - wówczas paprykę zieloną można przechowywać 3-5 tygodni, z kolei w temp. 5° C ok. 2 tygodni. Po tym czasie papryka zacznie się psuć, będzie robiła się miękka mimo zachowania wilgoci, a nasionka zmienią kolor. Niestety w przypadku papryki dojrzałej i kolorowej zepsucie będzie następowało po krótszym czasie. Ponieważ sprzedawcy zazwyczaj nie przechowują papryki we wspomnianych temp., paprykę dojrzałą należy przechowywać góra 3-4 dni.

czytaj całość »
Czy widzieliście, że...

... w Indiach do przykładowego posiłku dla 4 osób wykorzystuje się m.in.: garść chili marynowanych w całości, dwie łyżki pieprzu Cayenne, dwie łyżki świeżych, posiekanych, zielonych chili oraz miskę świeżych chili służących jako zagryzka

 ...Chutney jest angielskim określeniem hinduskiej chatni, słowa opisującego oblizywanie palców, którymi jadano tą mieszankę chili z owocami, warzywami i różnymi przyprawami

czytaj całość »
Blair Lazar

 Blair Lazar z New Jersey reprezentuje Generację X. Jego ostre sosy bijące wszelkie rekordy, czynią z X’a,  ekstremalność w wymiarze ostrości. Motto Blair’sa brzmi „Feel Alive”® i dokładnie takie działanie mają jego produkty. Poczujesz „że żyjesz”, gdy będziesz biegał wkoło w poszukiwaniu wody. Sosem „Original Death” doprawianych jest ponad 25 ton „Buffalo Wings” (smażonych skrzydełek kurczaka) każdego tygodnia. Nie wspominając o niezliczonych innych jego zastosowaniach. Także seria sosów „Death Sauce” spotkała się z masowym zainteresowaniem. Seria Blair’s Reserve stała się kultem, czczonym masowo przez stale rosnącą rzeszę fanów. Produkowana jest sporadycznie i w niewielkim nakładzie. Sosy te sprzedawane są w specjalnych buteleczkach, podpisanych przez ich twórcę, ponumerowanych i zanurzonych w kolorowej żywicy, koniecznie z dołączoną czaszką, pozłacaną 24-karatowym złotem. Wierni fani gorliwie kolekcjonują kolejne specjalne edycje sosów. Ich cena na aukcjach internetowych, a także u prywatnych kolekcjonerów osiąga cenę kilkuset, a nawet kilku tysięcy dolarów. Blair’s Reserves są najostrzejszymi z ostrych, włącznie z „16 Million Reserve”, który został wpisany do Księgi Rekordów Guinnesa 2007, jako najostrzejszy sos z chili dostępny na rynku.

czytaj całość »
Chilihead - kto to taki?

 

 Zwolennik, kolekcjoner i smakosz ostrych - świeżych lub suszonych strączków- dzikich lub hodowlanych odmian z rodziny Capsicum. Pikantność, nie tylko mu nie przeszkadza, ale wprowadza w wyjątkowo dobre samopoczucie. Chiliheads są grupą hobbystów, którzy chcą wiedzieć jak najwięcej o uprawie, użyciu w kuchni i konsumowaniu chili oraz nie potrafią wyobrazić sobie życia bez chili, ostrych sosów i salsy.  

Jesteś chilihead'em, jeśli:

… nazwa „8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid” nie jest dla Ciebie tajemnicą

czytaj całość »
Uprawa chili

 


Pierwszym etapem uprawy chili jest oczywiście wybór interesującej nas odmiany. Gatunek Capcisum daje liczne możliwości, co czyni cały ten fenomen jeszcze bardziej interesującym. Możesz wybierać spośród tysiąca różnych odmian: są pomiędzy nimi chili ozdobne, ostre czy łagodne, dające duże i małe, grube i cienkie owoce; małe i duże rośliny chili, odmiany dzikie i uprawne…
Jeśli myślimy o uprawie na zewnątrz należy zacząć odpowiednio wcześnie, szczególnie gdy uprawa ma mieć miejsce w krajach o chłodniejszym klimacie, do których należy Polska. Sezon i tak jest zbyt krótki, dlatego lepiej zacząć zbyt wcześnie, niż nie zdążyć z uzyskaniem owoców przed końcem sezonu. Ciepło w ogrzewanych zimą mieszkaniach, nie zaszkodzi, a na pewno pomoże kiełkom. Warto pamiętać, że w przypadku ilości światła słonecznego, jeden wiosenny dzień odpowiada trzem dniom jesiennym.

czytaj całość »
Chili na bóle kręgosłupa

 

Zdajesz sobie sprawę do oznaczają trzy litery w nazwie znanych plastrów leczniczych ABC? Arnika, Belladonna oraz Capsaicin – a dokładniej ekstrakt z chili Cayenne. Tymczasem jednak zrezygnowano z dwóch pierwszych składników na rzecz wyjątkowych leczniczych właściwości chili.

czytaj całość »
Kapsaicyna zabija komórki tłuszczowe

 

 Dwóch naukowców z Tajwanu najprawdopodobniej odkryło ostrą broń na nadwagę. Kapsaicyna - nadająca chili ostrości w testach laboratoryjnych doprowadzała komórki tłuszczowe do samozniszczenia. Dodatkowo zmniejszała gromadzenie się tłuszczu i dzięki temu blokowała rozrastanie się komórek tłuszczowych.

czytaj całość »
Bhut Jolokia w Księdze Rekordów Guinessa

 

 Na zdjęciu opublikowanym przez Uniwersytet Stanowy Nowego Meksyku, profesor Paul Bosland, pokazuje oficjalny certyfikat otrzymany od organizacji Rekordów Guinness’a, która 9 lutego 2007 roku ogłosiła chili Bhut Jolokię jako najostrzejszą na świecie z liczbą jednostek Scoville’a na poziomie 1.001.304. Uniwersytet Stanowy Nowego Meksyku wymieniony został jako ośrodek, w którym poziom ostrości Bhut Jolokii został oficjalnie zmierzony.

 

 

 

 

czytaj całość »
Co łączy tarantulę z ostrym sosem?

 

 Tarantula i papryka chili wydają się nie mieć ze sobą nic wspólnego. Jednakże „bliskie spotkanie” zarówno z pająkiem, jak i z chili może być bardzo bolesnym doświadczeniem. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego z San Francisco odkryli, iż używają one podobnych sposobów (polegających na powodowaniu bólu) na odstraszanie drapieżników. Jad tarantuli z gatunku Psalmopoeus cambridgei, pochodzącej z Trinidadu i Tobago zawiera toksyny, które pobudzają te same receptory bólowe komórek nerwowych ciała, które stymulowane są także przez zawartą w papryce chili kapsaicynę.

czytaj całość »
Ostry sos odchudza?

 

 W raporcie opublikowanym w British Journal of Nutrition stwierdzono, iż kapsaicyna dodana do śniadania lub przystawek do obiadu, powoduje iż ludzie spożywają mniejszą porcję podczas danego posiłku, a także przez kolejnych kilka godzin.

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe