Czy wiesz, że 3 na 5 dorosłych Polaków zmaga się z nadwagą? Nic dziwnego, że tak wielu z nas każdego roku poszukuje sprawdzonych sposobów na efektywne, bezpieczne odchudzanie. Co ciekawe, zmienia się nasze podejście do „głodówki” czy „diety cud” – jesteśmy coraz to bardziej świadomi tego, że to nie chwilowe, a trwałe zdrowe nawyki żywieniowe mogą pomóc nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Nie od dziś wiadomo, że podstawą przemyślanego odchudzania powinno pozostawać określenie dziennego zapotrzebowania na kalorie, czyli tak zwanego „bilansu kalorycznego”. W tym celu warto wybrać się do dietetyka – który nie tylko ustali nam dzienną pulę kalorii (dopasowaną do naszego celu, na przykład zrzucenia 10 kilogramów w 3 miesiące), ale także rozpisze posiłki na każdy dzień, uwzględniając przy tym ewentualne alergie pokarmowe, nasze preferencje smakowe czy, po prostu, tryb życia, jaki prowadzimy na co dzień.
Czym zastąpić tradycyjny makaron pszenny?
Smaczna i pożywna baza posiłków dla wielu z nas to nic innego jak makaron, który kojarzy się nam z „comfort food” – czyli jedzeniem poprawiającym humor, sycącym, nawiązującym do tradycji rodzinnych. To także jeden z tych produktów, który z powodzeniem możemy spożywać zarówno na słono, jak i słodko – na przykład z twarogiem czy owocami. Jak się jednak okazuje – znany i lubiany makaron pszenny to nie tylko spore ilości glutenu, ale także kalorii (w 100 gramach ugotowanego makaronu znajdziemy ich nawet 130!). Co istotne, całkowita rezygnacja z lubianego przez nas jedzenia może pozbawić nas motywacji do utrzymania diety, dlatego zamiast wyrzucać go z codziennego jadłospisu, znacznie lepiej jest… znaleźć lżejszą alternatywę! W sklepie internetowym ze zdrową żywnością dostępny jest – składający się z 97% wody – makaron konjac, który skutecznie zastępuje tradycyjny makaron pszenny. Konjac – nazywany także „shirataki” – zawiera niewielką ilość kalorii, a dzięki glukomannanowi (niepodlegającemu trawieniu błonnikowi) zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu, po prostu… jesz mniej!
Makaron konjac – dlaczego warto go jeść?
Makaron konjac nie bez powodu zalecany jest osobom, chcącym zdrowo schudnąć – w 100 gramach produktu znajdziemy zaledwie 1,1 grama węglowodanów, dzięki czemu zdrowy konjac może stanowić ważny składnik popularnej diety ketogenicznej. Bulwa rośliny konjac to także cenne dla naszego zdrowia i formy witaminy – takie jak te z grupy B czy witamina A. Chociaż niektórzy omylnie nazywają makaron konjac „produktem zero kalorii” – nie jest to prawdą. W 100 gramach ekologicznego makaronu znajdziemy ich zaledwie kilka – jednak jak najbardziej warto wziąć je pod uwagę przy komponowaniu posiłków. Co więcej – zdrowy konjac posiada niski indeks glikemiczny (dzięki czemu sprawdzi się osobom walczącym z cukrzycą), a jego pozbawiony zbóż glutenowych, soi i jaj skład pozwala na spożywanie produktu nawet przez tych z nas, którzy wykazują liczne nietolerancje pokarmowe. Jak się jednak okazuje – to niejedyne zalety spożywania naturalnego makaronu konjac. Jego regularne spożywanie pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, perystaltykę jelit oraz poziom tak zwanego „złego cholesterolu” – pamiętajmy jednak, aby zdrową, ekologiczną żywność kupować zawsze w sklepie z bio produktami!
Zdrowy makaron konjac – szybki i pożywny obiad!
Jak przygotować konjac? Ze względu na jego niezwykle delikatną konsystencję – sposób gotowania shirataki znacząco różni się od tego, jaki znamy z makaronu pszennego. Przede wszystkim – zdrowy makaron konjac gotujemy zaledwie 1 minutę, a następnie dokładnie odsączamy. Niskokaloryczny konjac możemy też usmażyć – podobnie jak przy gotowaniu, i tu nie przekraczamy jednej minuty. Krótki czas zarówno gotowania, jak i smażenia makaronu konjac sprawia, że przyrządzenie zdrowego, lekkostrawnego posiłku dla całej rodziny staje się niezwykle szybkie i wygodne. Ekologiczny makaron znany jest przede wszystkim w kuchni azjatyckiej – najlepiej smakuje z sosem sojowym, warzywami, kurczakiem i jajkiem. Aby uzyskać smaczny i pożywny posiłek – warto dodać też do niego tofu lub pesto. Nie wszyscy wiedzą, że konjac sprawdzi się też jako dodatek do zupy – na przykład tradycyjnego rosołu (skutecznie obniżając tym samym jego kaloryczność!). Wiele możliwości przygotowania jednego, bogatego w błonnik produktu sprawia, że to właśnie makaron konjac jest tak chętnie wybierany przez osoby chcące schudnąć zdrowo, bezpiecznie i efektywnie!
Materiał zewnętrzny