Pieczenie potraw w folii aluminiowej to nie tylko praktyczny sposób na szybsze przygotowanie posiłków. To także metoda, która pomaga zatrzymać wilgoć i aromat, zapobiegając ich ulatnianiu się podczas cieplnej obróbki. Zawinięcie dań w folię aluminiową sprawdza się zarówno w przypadku piekarnika, jak i grilla. Wydobywa smak potraw i zapobiega ich przypaleniu. Zapoznaj się z poniższym wpisem i dowiedz się, jak przygotować konkretne dania w folii.
Przygotuj kurczaka, rybę i ziemniaki w folii aluminiowej
Istotne dla prawidłowego przyrządzenia potraw w folii aluminiowej jest dopasowanie techniki do konkretnych składników i posiłków. Pieczenie kurczaka, ryby i ziemniaków wymaga nieco różnych podejść, aby efekt końcowy w pełni zadowolił kubki smakowe.
Jak upiec kurczaka?
Aby przyrządzić kurczaka w folii aluminiowej, przypraw mięso ulubionymi przyprawami i dokładnie owiń je w folię. Zwróć uwagę na szczelność zawinięcia. Następnie umieść kurczaka w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałka mięsa. Piersi kurczaka mogą wymagać około 20–30 minut, natomiast pozostałe części – około 40 minut. Cała tuszka kurczaka ze względu na swoją wagę może potrzebować nawet około 60 minut w piekarniku.
Jak upiec rybę w folii?
Ryba jako delikatne mięso również doskonale nadaje się do pieczenia w folii aluminiowej. Po wcześniejszym przyprawieniu jej kawałków starannie owiń je w folię i umieść w piekarniku. Czas pieczenia ryby wynosi zazwyczaj 20–30 minut. Z drugiej strony zależy on w dużej mierze od gatunku i grubości kawałków ryby. Dlatego warto sprawdzać, na ile gotowe jest danie w konkretnym momencie. Aby zyskać chrupiącą skórkę, pod koniec pieczenia delikatnie rozwiń folię.
Jak upiec ziemniaki?
Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej stanowią przepyszny zamiennik dla tych tradycyjnie gotowanych. Po umyciu ziemniaków i przygotowaniu 4 kwadratów folii aluminiowej każdy ziemniak posyp różnymi przyprawami z obu stron, dodaj odrobiny masła i szczelnie zawiń warzywa. Piecz ziemniaki w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut na termoobiegu. Przygotowanie warzyw w folii zapewni im wyśmienity smak i kremową konsystencję.
Chrupiący kurczak, grillowany pstrąg z koprem włoskim, ryba upieczona z dodatkiem ulubionych warzyw – folia aluminiowa przyda się w przypadku wielu przygotowywanych potraw.
Idealnie nadającą się do wykorzystania w piekarniku i na grillu folię aluminiową znajdziesz na przykład wśród artykułów marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Warto wyposażyć swoją kuchnię w ten produkt. W końcu pieczenie w folii aluminiowej to nie tylko oszczędność czasu, lecz także gwarancja zachowania soczystości, aromatu, smaku i wartości odżywczych potraw.
Materiał zewnętrzny