![]() |
Nazwa: | Ancho |
Skala (1-10): | 2 | |
Skala Scoville'a: | 1.000 ~ 2.000 | |
ANCHO - suszona papryka Poblano. Nazwa „Ancho” oznacza ”szeroki” i nawiązuje do ich kształtu. Chili głęboko zakorzenione w kuchni meksykańskiej, stanowiące składnik wielu jej tradycyjnych potraw. Ta suszona papryka charakteryzuje się smakiem suszonych owoców z posmakiem tabaki i kawy. Inną suszoną odmianą chili Poblano jest chilli Mulatto, które po namoczeniu nie zmienia swojego koloru (Ancho staje się czerwone, zbliżone do koloru cegły). Wygląd: długość ok. 10-15 cm, szerokość 7-8cm; długa i szeroka papryka o ciemnobrązowym lub czarnym kolorze Zastosowanie: do zup (posiekana w długie paski), sosów, gulaszu, może być faszerowana lub krojona w paseczki (rajas). Razem z Mulato i Pasillą stosowana to wytwarzania mole. Na szeroką skalę jest także mielona i sprzedawana jako sproszkowana przyprawa. Występowanie: w Meksyku i Kalifornii
|