
Firma CaJohns rozpoczęła działalność w 1996 roku za sprawą John’a Hard, inżyniera ochrony przeciwpożarowej, zafascynowanego pikantnym jedzeniem. Pasja ta, pogłębiała się w czasie jego pracy nad różnymi projektami ochrony przeciwpożarowej w regionie zatoki meksykańskiej i zachodniego wybrzeża, a także za sprawą jego żony Sue, wychowanej w Zatoce Mississippi. Częste wizyty u jej rodziców były powodem licznych wycieczek do Nowego Orleanu oraz innych interesujących Johna pod względem kulinarnym ośrodków, niektórych nawet oddalonych 120 km na zachód. W czasie tych wycieczek gromadził najwyższej jakości produkty w celu zaspokojenia swojego, wyjątkowo spragnionego ostrości zmysłu smaku. John często przygotowywał jedzenie na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Zaznajamiał ich z wyjątkowo aromatyczną i pikantną kuchnią w stylu Cajun jako alternatywą do fast foodu serwowanego w restauracjach oraz tradycyjnej kuchni regionu, którą było mięso z ziemniakami doprawiane prawie wyłącznie solą i pieprzem.

Pierwszym produktem był ostry sos “Hot Spots”. Pomysł z dalmatyńczykami i pojedynczą papryką chili zawdzięcza córce Erin. Ponieważ jego syn Natan uwielbia smażone skrzydełka kurczaka wkrótce narodził się sos „Nate Dog's Killer Wing Sauce”. W dniu dzisiejszym przy tworzenia i rozpowszechnianiu marki firmy pod którą figuruje ponad 150 produktów, współpracuje jego żona wraz z synem. Największą międzynarodową sławę zyskały jednak dwie pozycje z kategorii ostrych sosów: Magma oraz Frostbite.