PRODUCENCI
HOT INFO
CaJohns

Firma CaJohns rozpoczęła działalność w 1996 roku za sprawą  John’a Hard, inżyniera ochrony przeciwpożarowej, zafascynowanego pikantnym jedzeniem. Pasja ta, pogłębiała się w czasie jego pracy nad różnymi projektami ochrony przeciwpożarowej w regionie zatoki meksykańskiej i zachodniego wybrzeża, a także za sprawą jego żony Sue, wychowanej w Zatoce Mississippi. Częste wizyty u jej rodziców były powodem licznych wycieczek do Nowego Orleanu oraz innych interesujących Johna pod względem kulinarnym ośrodków, niektórych nawet oddalonych 120 km na zachód. W czasie tych wycieczek gromadził najwyższej jakości produkty w celu zaspokojenia swojego, wyjątkowo spragnionego ostrości zmysłu smaku. John często przygotowywał jedzenie na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Zaznajamiał ich z wyjątkowo aromatyczną i pikantną kuchnią w stylu Cajun jako alternatywą do fast foodu serwowanego w restauracjach oraz tradycyjnej kuchni regionu, którą było mięso z ziemniakami doprawiane prawie wyłącznie solą i pieprzem.

Szybko John został zmuszony do coraz częstszego zamawiania pożądanych przez niego produktów, głównie ostrych sosów od dostawców z Luizjany, Teksasu i Nowego Meksyku. Wtedy też zaczął zastanawiać się nad otwarciem własnego sklepu w Columbus, co zapewniłoby jemu oraz innym, stały dostęp do ulubionych produktów.  To był dopiero początek. John założył firmę “CaJohns Fiery Foods” i zajął się sprzedażą wyszukanych na południu Stanów, aromatycznych i ostrych dodatków do potraw. W 1997 roku udał się na Festyn Ostrości w Albuquerque w stanie Nowy Meksyk w poszukiwaniu nowych pozycji, którymi mógłby wzbogacić swoją „internetową” ofertę. Marzeniem Johna było stworzenie linii produktów, sporządzonych według jego przepisów. Zmuszony został jednak do odłożenia go na później, gdyż minimalne zamówienie, którego gotowi byliby się podjąć producenci, wynosiło ok. 500 pudełek. Ilość ta była prawie niemożliwa do zrealizowania dla firmy, która dopiero rozpoczyna swoją działalność. W czasie kolejnego Festynu Ostrości poznał fanatyka ostrej kuchni z Indiany, który to zgodził się na wyprodukowanie sosu, według unikatowej receptury Johna, w ilości ok. />40-50 pudełek i tak w 1999 roku narodziła się legenda. W 2002 roku CaJohns otworzył swoją własna fabrykę, by mieć lepszy nadzór nad procesem produkcji. W połowie 2004 roku John w wieku 60 lat przeszedł na emeryturę, wtedy też mógł całkowicie poświęcić się swojej pasji.

Pierwszym produktem był ostry sos “Hot Spots”. Pomysł z dalmatyńczykami i pojedynczą papryką chili zawdzięcza córce Erin. Ponieważ jego syn Natan uwielbia smażone skrzydełka kurczaka wkrótce narodził się sos „Nate Dog's Killer Wing Sauce”.  W dniu dzisiejszym przy tworzenia i rozpowszechnianiu marki firmy pod którą figuruje ponad 150 produktów, współpracuje jego żona wraz z synem. Największą międzynarodową sławę zyskały jednak dwie pozycje z kategorii ostrych sosów: Magma oraz Frostbite.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl