![]() |
Nazwa: | Cayenne (Finger pepper, Ginnie pepper, Indian pepper ) |
Skala (1-10): | 7 | |
Skala Scoville'a: | 30.000 ~ 50.000 | |
CAYENNE (Finger pepper, Ginnie pepper, Indian pepper ) – klasyczna i jedna z najbardziej znanych odmian chili. Wiele niewtajemniczonych w świat chili osób, uważa iż każda ostra papryka charakteryzuje się jej wyglądem. Cayenne hodowana jest od dawna w dużych ilościach. Uprawiana była już 7000 lat temu w Meksyku, a w Peru 4000 lat temu. Do Europy została przywieziona w XV wieku przez Portugalczyków, a następnie przetransportowana do innych tropikalnych zakątków świata, gdzie aktualnie jest uprawiana. Nazwa pochodzi od rzeki i miasta Cayenne znajdującego się w Gujanie Francuskiej w Ameryce Południowej, gdzie przynajmniej dzisiaj, odmiana ta już nie występuje. Papryka ta jest łatwa w suszeniu i bardzo popularna jako przyprawa w stanie sproszkowanym. Papryka Cayenne już od tysiącleci znana jest ze swoich leczniczych właściwości i stosowana przy takich dolegliwościach jak: problemy żołądkowe i układu krążenia, skurcze, reumatyzm, artretyzm, bóle głowy, i zębów, cholesterol i wiele innych. Wygląd: długość ok. 7-18 cm, szerokość ok. 1-1,5 cm; długa i smukła, czerwona chili z ostrym końcem w kolorze od zieleni do jasnej czerwieni. Zastosowanie: w postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana - stosowana jako przyprawa. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz pizzą. Stosowana także jako element dekoracyjny potraw. Występowanie: w Luizjanie, Meksyku, płd.-wsch Azji (Indie, Japonia) oraz w Afryce. |