PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Cholula Mini Hot Sauce
Cholula Mini Hot Sauce
12,00 zł 6,00 zł
szt.
Mama Africas Piri Piri
Mama Africas Piri Piri
14,00 zł 7,00 zł
Chipotle
 Nazwa: Chipotle (Acorchado, Bola, Candelaria, Gorda, Jarocho, Morita )
 Skala (1-10): 4
 Skala Scoville'a: 5.000 ~ 8.000

CHIPOTLE (Acorchado, Bola, Candelaria, Gorda, Jarocho, Morita) - często określana ze względu na swój wygląd, jako "cigars butt". Generalnie nazwa Chipotle w języku angielskim odnosi się do każdej wędzonej papryki. Wędzone chili mają swoje korzenie już w antycznej cywilizacji Indian Teotihuacan, zamieszkujących tereny na północ od obecnego miasta Meksyk. Najbardziej znane są wędzone odmiany chili Jalapeno. W ich przypadku samo suszenie nie wystarczy do zakonserwowania tej cienkiej papryczki, dlatego są one jeszcze wędzone, uzyskując silny wędzony aromat z posmakiem tabaki i suszonych owoców. Chipotle są bardziej ostre niż Jalapeno, gdyż poziom kapsaicyny wrasta wraz z dojrzewaniem papryki. Świadczy o tym także fakt, iż z 10 kg świeżych Jalapeno powstaje zaledwie 1 kg Chipotle. O jakości domowej roboty Chipotle decyduje pięć czynników: dojrzałość i jakość owoców, zawartość wody w papryce, rodzaj drewna używanego do wędzenia, temperatura dymu, okres w czasie którego papryki są wystawione na działanie dymu i gorąca.

Wygląd: długość ok. 5-10 cm; chili o stożkowym kształcie z zaokrągloną końcówką, o brązowym lub ciemno-bordowym kolorze

Zastosowanie: posiekana używana do zup, gulaszów, sosów, sals, w całości może być marynowana lub faszerowana

Występowanie: Chipotle jest wędzoną odmianą Jalapeno, występujących Ameryce Środkowej i na płd.-zach. Ameryki Północnej

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl