W raporcie opublikowanym przez "Digestive Diseases and Sciences" przedstawiono sprzeczny z powszechnym przekonaniem wniosek, iż kapsaicyna przyspiesza przepływ krwi w ściankach żołądka, co może pomagać w leczeniu wrzodów. Ostre potrawy mogą spowodować nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Pikantne jedzenie nie powinno być wskazywane, jako przyczyna wrzodów i innych dolegliwości gastrycznych. W rzeczywistości, twierdzenie wprost przeciwne może być prawdziwe.
W badaniach medycznych udowodniono, iż kapsaicyna wspomaga trawienie i chroni żołądek przed wrzodami oraz działaniem alkoholu. Nic więc dziwnego, iż tequilla i ostre jedzenie wprawiają w dobry nastrój.
Kapsaicyna ma zastosowanie w medycynie od wieków. Ostre chili były jedną z pierwszych roślin hodowanych w Stanach. Archeologowie uważają, iż w Meksyku jadano chili już 7000 lat p.n.e. Głównym składnikiem starożytnych środków przeciwbólowych i innych leków była kapsaicyna.