PRODUCENCI
HOT INFO
Dlaczego ludzie jedzą pikantne potrawy?

W raporcie z marca 1998 roku Jennifer Billing i Paul W. Sherman z Uniwersytetu Cornell stwierdzili, iż  im bardziej gorąc klimat, tym bardziej ostra kuchnia. Uważają oni, iż substancje, które chronią „pikantne” rośliny przed ich naturalnymi wrogami są tymi samymi komponentami, które “konserwują” jedzenie by było bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, szczególnie w gorącym klimacie, w którym bakterie szybciej się rozwijają. Według Sherman’a profesora neurobiologii, głównym więc powodem, dlaczego ludzie używają ostrych przypraw jest zabicie bakterii w jedzeniu.

Przeanalizowano ponad 4.570 przepisów z 93 książek kucharskich reprezentujących kuchnie 36 krajów. Zestawiono je z temperaturą i poziomem opadów każdego kraju, uprawianą ilością 43 “pikantnych” roślin oraz ich możliwościami antybakteryjnymi. W rezultacie  odkryto, iż w bardzo gorącym klimacie, prawie do każdego dania zawierającego mięso, używa się przynajmniej jednej, jeśli nie więcej przypraw, ze szczególnym naciskiem na te najbardziej pikantne. Tajlandia, Filipiny, Indie i Malezja znalazły się na szczycie tej listy, USA i Chiny pośrodku, Szwecja, Finlandia i Norwegia na samym dole.

Zdolności antybakteryjne poszczególnych przypraw:

Przyprawa

% zabitych bakterii

czosnek, cebula, oregano i ziele angielskie

100%

tymianek, cynamon, kminek, estragon

80%

rodzina Capsicums, do której zalicza się pikantne papryki chili

75%

pieprz (biały i czarny), imbir, anyż, sok z cytryny i limonki

25%

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl