PRODUCENCI
HOT INFO
Edmund McIlhenny

 

Receptura na czerwony sos Tabasco została opracowana w okolicach roku 1865 przez Edmund’a McIlhenny. ogrodnika i miłośnika jedzenia. Z otrzymanych w prezencie nasion Capsicum frutescens pochodzących z Meksyku lub Ameryki Centralnej, wyhodował pikantne papryczki chili i od razu zakochał się w ich smaku. Ponieważ dieta mieszkańców Południa była mdła i monotonna, dlatego Edmund McIllhenny zdecydował się stworzyć sos, który dodałby smaku i ostrości regionalnym potrawom. Zebrane papryczki chili miażdżył, a następnie mieszał z solą z Avery Island i pozostawiał na 30 dni w glinianych naczyniach. Następnie mieszał miazgę z francuskim octem z białego wina i ponownie pozostawiał na co najmniej 30 dni. Po odsączeniu przelewał sos do małych buteleczek w kolonialnym stylu ze spryskiwaczem, które następnie zakorkowywał i zalewał zielonym woskiem. Spryskiwacz pełnił ważną rolę, gdyż sos był bardzo skoncentrowany, dlatego najlepszą metodą aplikacji było zraszanie, a  nie polewanie nim potraw.
„Słynny sos produkowany przez Edmunda McIlhenny” stał się bardzo popularny wśród jego rodziny i przyjaciół. Dlatego Edmund zrezygnował z funkcji bankiera i zdecydował się na otwarcie nowego businessu, zajął się produkcją sosu. Pierwsze komercyjne zbiory jego chili miały miejsce w 1868 roku. W kolejnym roku wysłał 658 butelek swojego sosu w cenie 1 dolara za sztukę do sklepów w Zatoce Meksykańskiej, w szczególności w Nowym Orleanie. Na etykiecie umieścił nazwę Tabasco, słowo to wywodzi się z języka Indian i oznaczające „miejsce, gdzie gleba jest wilgotna”. Ponieważ popularność sosu szybko rosła, pojawiło się wielu naśladowców rodziny McIllhenny. W związku z tym po wojnie w 1870 roku, firma McIlhenny opatentowała "Tabasco Brand Pepper Sauce".  
Od ponad 140 lat sos Tabasco sporządzany jest w ten sam sposób. Jedynie okres dojrzewania uległ wydłużeniu, obecnie miazga z chili pozostawiana jest w białych, dębowych beczkach na okres nawet 3 lat. Etykiety sosu produkowane są w 22 językach i sprzedawane w ponad 160 krajach. Sos nadal produkowany jest na Avery Island, a połowa z 200 pracowników jest mieszkańcami tejże wyspy, których rodzice i dziadkowie, także pracowali w wytwórni sosu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl