PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
HBD Fervor Reaper Chile
HBD Fervor Reaper Chile
56,00 zł 46,00 zł
szt.
Mama Africas Chili Mint
Mama Africas Chili Mint
14,00 zł 11,00 zł
szt.
Manzano
 Nazwa: Manzano (Rocoto, Canaria, Locoto, Perron-Meksyk, Caballo-Guatemala)
 Skala (1-10): 6
 Skala Scoville'a: 12.000 ~ 30.000

MANZANO – (Rocoto, Canaria, Locoto, Perron (Meksyk), Caballo-Guatemala). Nazwa nawiązuje do jej wyglądu na kształt owoców, „manzano” – jabłkowa, „peron”- gruszkowa. Spożywana najczęściej na surowo, gdyż nie nadaje się do suszenia. Ponieważ koncentracja kapsaicyny jest inaczej rozłożona, niż w przypadku innych papryk, dlatego odmiana ta jest przez wiele osób odbierana jako bardziej ostra. Występuje głównie w chłodniejszym klimacie (znosi temperaturę nawet -5 Celsjusza), np. w Andach na wysokości 3000 m. Jej krzewy są wieloletnie, wydają owoce nawet przez 10 lat. Jej cechą charakterystyczną są ciemne, twarde jak pestki jabłek nasiona

Wygląd: długość ok. 4,5 cm; kształt okrągły, czasami zbliżony do „gruszkowatego”, podobna do Habanero, wyróżnia się jednak dużymi, czarnymi nasionami. Występuje w żółtym, zielonym i czerwonym kolorze.

Zastosowanie: do sosów, sals, jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Bardzo popularnym daniem w Ameryce Południowej jest rocoto relleno, papryka Rocoto (Menzano) faszerowana mięsem. Nadaje się również do mrożenia.

Występowanie: w Andach, Ameryce  Środkowej i Meksyku

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl