PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Cholula Mini Hot Sauce
Cholula Mini Hot Sauce
12,00 zł 6,00 zł
szt.
Mama Africas Piri Piri
Mama Africas Piri Piri
14,00 zł 7,00 zł
szt.
Marynowanie

Ocet oraz przyprawy (jak np. czosnek, ziarenka pieprzu, liść laurowy) nie tylko zapobiegają gromadzeniu się bakterii, lecz także z czasem nadają odpowiedniego aromatu chili, które także oddaje część swojego smaku i ostrości - octowi. Mimo, iż ocet jabłkowy jest bardziej aromatyczny, do marynowania powinno się używać octu 5-6%, w celu uniknięcia odbarwienia chili. Można używać octu jabłkowego jeśli kolor nie ma większego znaczenia.
Chili można konserwować także w oleju. Jednakże wymagane jest zachowanie odpowiedniej czystości oraz szczelności słoików ze względu na brak właściwości sterylizujących oleju. Olej z czasem nabiera koloru oraz smaku chili i może być wykorzystywany do gotowania.
Chili marynowane w occie i oleju można wcześniej nafaszerować ostrym żółtym serem.
Istnieje także możliwość marynowania w alkoholu, co najmniej 38%. Do tego celu nadaje się rum lub wódka. Papryka może być zalana alkoholem lub kilka strączków można wrzucić do butelki z wódka. Napój tylko dla „smakoszy”.

 

Prosty przepis na marynowane chili:
- 1 kg świeżych chili
- sól (na każdy 1 litr zalewy z octu i wody 1,5 łyżki soli)
- 1 - 2 główek czosnku, obranych i podzielonych na ząbki
- 0,5 kg marchewek
- biały ocet i woda w proporcji 1:1 (np. na 2 szklanki octu  przypadają 2 szklanki wody)

Najpierw należy wysterylizować słoiki. Następnie umyć chili i marchewki oraz  ponakłuwać każdą paprykę. W dużym garnku doprowadzić ocet do wrzenia, a następnie dodać marchewki. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 5 minut. Następnie należy dodać chili, czosnek oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut w celu uzyskania lekko chrupkich papryk lub przez 10 minut, jeśli chcemy by chili było miękkie. Następnie umieszczamy warzywa w słoikach,  pozostawiając ok. 3cm wolnej przestrzeni od płaszczyzny nakrętki. Zalewamy wciąż gotującym się wywarem. Słoiki pozostawiamy do schłodzenia. Należy pamiętać o tym, by nie zakręcać pokrywek. Po ok. godzinie zakręcamy słoiki i przechowujemy w chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć w przeciągu roku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl