PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Zestaw upominkowy - BBQ
Zestaw upominkowy - BBQ
86,00 zł 70,00 zł
szt.
Zestaw upominkowy - Award  Winner #1
Zestaw upominkowy - Award Winner #1
94,00 zł 78,00 zł
szt.
The Hottest Fucking Sauce
The Hottest Fucking Sauce
42,00 zł 32,00 zł
szt.
Smażenie

Smażenie jest bardzo popularną metodą wykorzystania papryki w kuchni. Najczęściej jest ona siekana i smażona razem z cebulą i czosnkiem jako baza do różnych potraw, głównie kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej oraz Cajun. Smażona papryka pokrojona w cienkie paski pojawia się także często w przepisach kuchni chińskiej, kubańskiej oraz Wysp Karaibskich.

Każda odmiana papryki nadaje się do smażenia. Przy wyborze powinniśmy się jednak kierować ostrością danego gatunku. Miłośnikom ostrych potraw poleca się przekąskę na wzór popcornu, jaką stanowią smażone papryczki Chiltepin i Pequin, z których wcześniej usunięto nasiona. Do sałatek idealnie nadaje się pokrojona na cztery cząstki, smażona papryka Habanero. Dla osób, które preferują łagodniejsze odmiany polecamy m.in. paprykę Bell oraz New Mexican lub trochę bardziej ostrą Serrano. przypadku papryki Jalapeno i New Mexican należy pamiętać o usunięciu przed spożyciem grubej skórki.

Generalnie małe papryczki są smażone w całości, natomiast duże, takie jak Poblano i New Mexican są cięte na paski. Interesującym jest fakt, iż paprykę Jalapeno i Serrano, można smażyć także w ich marynowanej postaci. Należy je w tym celu odsączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Chili Ancho i New Mexican, można także smażyć w ich suszonej postaci.

Papryka może być smażona na każdym rodzaju oleju, oliwie z oliwek a nawet na smalcu. Należy pamiętać, by smażenie odbywało się w optymalnej ilości tłuszczu.

Smażona papryka może być przechowywana w lodówce przez ok. 1 tydzień, natomiast po zamrożeniu, może być wykorzystywana nawet przez  6 miesięcy. Idealnie nadaje się do kanapek, sałatek, dressingów, sosów do makaronów, jajecznicy i warzyw np. brokułów. Smażona papryka Jalapeno pokrojona w plasterki, umieszczona na krakersie z żółtym serem tworzy smaczną przystawkę.

 

 

Smażenie chili
2 łyżki oliwy z oliwek
12 chili Jalapeno lub Serrano
sól i pieprz

Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy chili i smażymy dobrze mieszając, do momentu gdy papryka zacznie pokrywać się pęcherzykami i osuszamy chili ręcznikiem papierowym, umieszczamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem.  

 

Chili smażone po włosku
6 dużych chili Jalapeno
1szklanka oliwy z oliwek
1  szklanka mąki
1 jajko
sól i pieprz

Paprykę kroimy w paseczki i maczamy w oleju doprawionym solą i pieprzem. Po ok. 15 minutach odsączamy z oleju i maczamy kolejno w jajku i mące. Następnie smażymy, osuszamy na ręcznikach papierowych i serwujemy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl