![]() |
Nazwa: | Pequin (Piquin, Bird Pepper, Chili Mosquito, Tepin i Chiltepin) |
Skala (1-10): | 7 | |
Skala Scoville'a: | 40.000 ~ 58.000 | |
PEQUIN (Piquin, Bird Pepper, Chili Mosquito, Tepin i Chiltepin- dzikie odmiany) – jej nazwa oznacza pchłę i nawiązuje do niewielkich rozmiarów papryki, charakteryzującej się “gryzącym” smakiem, określanym jako orzechowo-kukurydziany z cytrusowym aromatem. Powszechnie uważa się, iż Teksańczycy nie ruszają się z domu bez pudełeczka z tymi papryczkami, które traktują jako niezbędną przekąskę. W Meksyku jej ostrość określa się jako arrebatado (gwałtowna) nasuwa to wniosek, iż jest bardzo ostra, ale jej piekące działanie szybko ustępuje. Wygląd: długość ok. 1-2 cm, szerokość 0,6 cm; niewielka, okrągła lub owalna papryka, o czerwonym lub czerwono-pomarańczowym kolorze. Charakteryzuje się głębokim smakiem z cytrynowo-orzechowym aromatem. Zastosowanie: zmiażdżona używana do zup, sosów, sals, idealna do aromatyzowania oleju i octu. Dobrze sprawdza się jako przyprawa do gotowanego groszku, fasoli i soczewicy. Butelkowana sprzedawana jako en escabeche. Występowanie: w Argentynie, Meksyku oraz w Teksasie i Nowym Meksyku
![]()
|