Znowu jedna kropelka sosu lub odrobina ostrej chili za dużo?
chlebem; skrobia zawarta w tych produktach, wchłonie pikantność
- zjedzenie jednej, a nawet kilku łyżek cukru
Co kraj to obyczaj:
- w Chinach lekiem pieczenie po spożyciu zbyt
Kapsaicyna i jej pochodne nie są rozpuszczalne w wodzie, lecz tylko w tłuszczach i alkoholu. Ze względu na to, że większość ostrych potraw zawdzięcza swój pikantny smak kapsaicynoidom, próby uśmierzenia uczucia pieczenia po ich spożyciu, przy pomocy płynów lub płukania jamy ustnej wodą kranową nie dają oczekiwanego skutku. Można je porównać do prób sprania wodą tłuszczu z ubrań.
Lepsze rezultaty uśmierzające nieco ból, można uzyskać dzięki:
- płukaniu ust dowolnym, ciekłym tłuszczem roślinnym
- wypiciu szklanki tłustego mleka lub jogurtu, ponieważ białko kazeiny rozbija więź kapsaicyny z receptorami bólu
- lizaniu lodów
- spożyciu masła orzechowego
- wypiciu soku pomidorowego oraz napojów zawierających sok z cytryny lub limonki; odczyn kwasowy tych napoi, neutralizuje alkaliczność kapsaicyny
- spożyciu produktów o wysokim odczynie kwasowości, jak np. pomarańcze, mango
- spożyciu ostrych potraw w połączeniu z bananami, ryżem lub ostrej chili, jest zjedzenie ryżu ugotowanego na parze
- w Wietnamie w tym celu pije się gorąca herbatę
- w Indonezji i Tajlandii zjada się świeże ogórki
- w Maroku po spożyciu zbyt ostrych potraw doprawionych Harrisą, podaje się również gorącą herbatę, najczęściej miętową mocno posłodzoną
- w krajach Orientu istnieje przekonanie, iż ssanie cytryny oraz posmarowanie jej sokiem ust przynosi ulgę po spożyciu ostrej chili
- w USA do dań kuchni tex-mex jak np. tacos i nachos podaje się gęstą śmietanę
- w Meksyku po ostrym posiłku podaje się pożywny słodki deser sopapillas – są to pszenne tortille wypełnione miodem
- w Indiach spożywa się produkty na bazie jogurtu, jak np. raita lub lassi – 1 kubek jogurtu, 2 kubki wody, 2-3 łyżek cukru mieszamy w blenderze i w zależności od sezonu dodajemy wybrane owoce
Najlepszy jednak sposób pochodzi Meksyku. Rodowici Meksykanie zalecają wypicie takiej ilości piwa, by uczucie pieczenia było tylko mglistym wspomnieniem.
A na przyszłość...
- Kilka porad dla „początkujących” z ostrymi sosami:
Nikt jeszcze nie zginął od przedawkowania sosu. Lepiej jednak nie zaczynać od sosów z 10 punktami w skali ostrości.
1.Oszczędnie. Na początku najlepiej jedną kropelkę ostrego sosu umieścić na chipsach, zjeść i poczekać na efekt. Jeśli pojawi się ból, zniknie po 3-5 minutach. Pod żadnym pozorem nie można niczego pić. Ból jest dobry;)
- Próby odwagi na własnym podniebieniu nie są zakazane. Jednakże robienie ich na innych nie jest zabawne. Może być to nawet tragiczne w skutkach, gdy ktoś jest np. alergikiem lub ma problemy z sercem. Zakazane jest także, podawanie ostrych rzeczy dzieciom. Sosu nie można dotykać rękoma. Jeśli dojdzie do kontaktu ze skórą, należy dobrze umyć ręce i nie dotykać oczu ani innych wrażliwych części ciała.
- Niektóre produkty, takie jak: Satan's Blood, Mad Dog's Revenge czy Blair's 2 a.m. są ekstraktami, a nie sosami. Mogą być dodawane do potraw, jednakże w minimalnych dawkach, czasami jedna kropelka to już za dużo.
- Nie zawsze w ostrych sosach najważniejsza jest ich ekstremalna pikantność, smak też ma duże znaczenie. Dlatego przy wyborze sosu, powinno się kierować, także jego walorami jako przyprawy do jedzenia.
- Wskazówki dla rozpoczynających eksperymentowanie z ostrością w kuchni:
- Wykorzystujemy mniej chili niż podano w przepisie, zawsze można doprawić, zmniejszenie poziomu ostrości nie jest już niestety takie łatwe.<
- Część ostrej chili można zastąpić zwykłą papryką.
- Z chili usuwamy nasiona i błony wewnętrzne.
- Do dań, których charakter na to pozwala, jak np. tacos i enchilada, podajemy śmietanę lub jogurt jako przystawkę. Produkty te, jak również mleczko kokosowe mogą być dodane do zbyt ostrych sosów, zup itp.
- W przypadku wykorzystania chili z puszki lub słoika, należy ich strączki obmyć pod zimną wodą.
- Świeże chili pozostawiamy na kilka godzin w osolonej wodzie, by straciło nieco na swej ostrości.
- Gdy odpowiada to charakterowi potrawy dodajemy do niej cukier, by złagodzić jej pikantny smak.
- Skrobia zawarta w pokrojonym surowym ziemniaku zanurzonym w potrawie na 30 minut, zmniejsza jej pikantność.
- Dobre rezultaty daje też pozostawienie potrawy na noc w lodówce, dojrzewa ona wówczas a jej aromat równomiernie się rozprowadza.
Na pocieszenie:
Trening czyni mistrza
- z czasem, przy regularnym spożywaniu ostrych potraw, wzrasta tolerancja na nie
- najlepszą obroną jest atak, uczucie pieczenia więc można zagryzać kolejnymi papryczkami;)