![]() |
Nazwa: | Tabasco |
Skala (1-10): | 7 | |
Skala Scoville'a: | 30.000 ~ 50.000 | |
TABASCO – (nie funkcjonuje pod żadną inna nazwą) słowo tabasco znaczy "wilgotna ziemia". Na początku lat czterdziestych XVIII wieku, odmiana ta hodowana była w okolicy Tabasco w Meksyku, następnie około roku 1848 została przeniesiona do Luizjany, gdzie jej hodowlą na Avery Island zajęła się rodzina McIlhenny”. Od połowy XIX w. McIlhenny’owie zaczęli produkować sos Tabasco, którego nazwa została zastrzeżona. Dzisiaj by zaspokoić popyt na sos produkowany z Tabasco, papryka ta jest hodowana w Kolumbii i centralnych stanach USA. Wygląd: długość ok. 3-5 cm, szerokość 0,6-1 cm; cienka, długa papryka o intensywnym czerwonym kolorze, z lekkim posmakiem selera i szczypiorku Zastosowanie: prawie wyłącznie do sosów, raczej nie jest stosowana w postaci surowej ani suszonej Występowanie: w Ameryce Środkowej, Południowej oraz w Luizjanie i w Meksyku |