Do przyrządzenia soku najlepiej nadają się małe, bardzo ostre odmiany, jak np. Habanero i Rocoto. Nie poleca się dużych, łagodnych odmian chili, gdyż proces ten pozbawia je całkowicie ich niewielkiej ostrości oraz aromatu.
Poniżej przedstawiona jest tabela obrazująca ilość soku oraz miąższu jaką można uzyskać z poszczególnych odmian papryki chili.
Papryka |
Ilość |
Ilość soku |
Ilość miąższu |
Ostrość |
Anaheim |
200g |
1/3 szklanki |
2 łyżki |
łagodne |
Jalapeno |
400g |
2/3 szklanki |
6 łyżek |
łagodne |
Rocoto |
15 szt. |
1/2 szklanki |
1 szklanka |
b. ostre |
Serrano |
15 szt. |
1/4 szklanki |
5 łyżek |
ostre |
Poblano |
1 szt. |
1/4 szklanki |
3 łyżki |
łagodne |
Yellow Hots |
6 szt. |
1/4 szklanki |
5 łyżek |
ostre |
Habanero |
6 szt. |
1 łyżka |
1/4 szklanki |
ekstr. ostre |
Świeżą paprykę chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki, które następnie wrzucamy do sokowirówki. Czasami warto otrzymany miąższ raz jeszcze wrzucić do sokowirówki, w celu uzyskania maksymalnej ilości soku z danej papryki.
Wykorzystanie soku:- jako dodatek ostrości do soków, szczególnie polecany do soku pomidorowego, dodatkowo doprawionego pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny
- jako dodatek do drinków, np. do Krwawej Marry
- jako marynata do mięs
Wykorzystanie miąższu:
- do sals, np. Pico de Gallo, sosów