PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
Mama Africas Jalapeno
Mama Africas Jalapeno
14,00 zł 8,00 zł
szt.
Chili suszone Naga Jolokia całe
Chili suszone Naga Jolokia całe
22,00 zł 10,00 zł
szt.
Mama Africas Red Chili
Mama Africas Red Chili
14,00 zł 8,00 zł
szt.
Uzyskiwanie soku i miąższu

 

Do przyrządzenia soku najlepiej nadają się małe, bardzo ostre odmiany, jak np. Habanero i Rocoto.  Nie poleca się  dużych, łagodnych odmian chili, gdyż proces ten pozbawia je całkowicie ich niewielkiej ostrości oraz aromatu.

 

 

Poniżej przedstawiona jest tabela obrazująca ilość soku oraz miąższu jaką można uzyskać z poszczególnych odmian papryki chili.

 

Papryka

Ilość

Ilość soku

Ilość miąższu

Ostrość

 Anaheim

 200g

 1/3 szklanki

 2 łyżki

 łagodne

 Jalapeno

 400g

 2/3 szklanki

 6 łyżek

 łagodne

 Rocoto

 15 szt.

 1/2 szklanki

 1 szklanka

 b. ostre

 Serrano

 15 szt.

 1/4 szklanki

 5 łyżek

 ostre

 Poblano

 1 szt.

 1/4 szklanki

 3 łyżki

 łagodne

 Yellow Hots

 6 szt.

 1/4 szklanki

 5 łyżek

 ostre

 Habanero

 6 szt.

 1 łyżka

 1/4 szklanki

 ekstr. ostre

Świeżą paprykę chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki, które następnie wrzucamy do sokowirówki. Czasami warto otrzymany miąższ raz jeszcze wrzucić do  sokowirówki, w celu uzyskania maksymalnej ilości soku z danej papryki.

Wykorzystanie soku:- jako dodatek ostrości do soków, szczególnie polecany do soku pomidorowego, dodatkowo doprawionego pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny
- jako dodatek do drinków, np. do Krwawej Marry
- jako marynata do mięs

Wykorzystanie miąższu:
- do sals, np. Pico de Gallo, sosów

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl