ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KAPSAICYNY - ENZYMU OSTROŚCI:
1. Zawartość kapsaicyny i związków pokrewnych - substancji o właściwościach bakteriobójczych decyduje nie tylko o ostrości papryki. Przyrządza się z niej także maści oraz plastry, stosowane przy bólach reumatycznych i mięśniowych, które:
- pobudzają zakończenia nerwowe
- wywołują przekrwienie
- rozgrzewają bolące miejsca
2. Kapsaicyna powoduje wydzielanie endorfin (grupa hormonów peptydowych) które:
- kształtują odczucie zakochania
- wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia)
- dzięki nim nie odczuwa się np. drętwienia, a nawet bólu
3. Spożycie kapsaicyny w niewielkich ilościach ma dobroczynne działanie:
- pobudza wydzielanie śliny
- pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych, dzięki czemu wspomaga trawienie
- Brytyjscy naukowcy dowiedli, iż przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.
- alkaloid ten, działa podobnie jak witamina A, C czy E, unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca
- z testów laboratoryjnych wynika, iż alkaloid ten, uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI PAPRYKI CHILI:
-
jest bogatym źródłem witaminy C, jednak podczas obróbki termicznej następuje ogromna utrata tej witaminy, dlatego lepiej jest spożywać paprykę na surowo
-
ma najwięcej kwasu askorbinowego (witaminy C) wśród wszystkich warzyw. Już 7,5 dkg zielonej papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Dla porównania – tę samą ilość tej witaminy C dostarczy nam 14 dkg cytryn, 12 dkg kiwi lub 17 dkg grejpfruta
-
im bardziej zielona, tym więcej ma witaminy C. W trakcie dojrzewania poziom witaminy C ulega zmniejszeniu na rzecz witaminy A, której poziom rośnie dzięki karotenowi.
-
w procesie suszenia, chili traci prawie całą witaminę C, jednak poziom witaminy A rośnie nawet 100krotnie.
- jest bogatym źródłem także pozostałych witamin: B1, B2, B3, E
- zawiera sporo błonnika, odpowiedzialnego za prawidłową przemianę materii
-
pobudza układ krążenia oraz wzmacnia odporność organizmu
- badania pokazują, iż organiczne związki chemiczne zawarte w chili i chroniące je przed infekcjami, przenikają do ludzkiego organizmu chroniąc przed m.in: chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycy, osteoporozie
- zawiera antyoksydanty posiadające zdolność neutralizowania wolnych rodników
CIEKAWOSTKI:
- według podań ludowych, poprawia samopoczucie i wzmaga potencję, papryka z Karaibów podgrzewa życie seksualne. W Guadeloupe chili nazywane jest "le derriere de Madame Jacques". Zmieszane ze zmielonymi orzechami, cynamonem, wanilią i zalane brandy tworzy likier nazywany Creme de Banana, będący afrodyzjakiem.
- wartość energetyczna zielonej papryki to 15 kcal, a czerwonej 32 kcal
- zachowuje swoje wartości również po wysuszeniu i zmieleniu - jako przyprawa. Chili zatem - jest zdrowa w każdej postaci