

Dziki Bill - zestaw 3 sosów

Opis
Zestaw trzech sosów Dziki Bill w kartonowym pudełku:
1. Sos Dziki Bill Habanero X
To najostrzejszy sos produkowany i butelkowany w Polsce. Na uderzenie ostrości nie trzeba długo czekać, a jego smak i palenie utrzymuje się przez dłuższy czas. Pomimo swojej ostrości, Habanero X nie ustępuje smakiem swoim braciom, a są tacy, którzy twierdzą, że smakuje znacznie lepiej.
Co poczujesz?
Najpierw lekką słodycz i kwaśny smak jednocześnie. Moment później uderza moc papryczek habanero. W Habanero X smak pomidorów ustępuje lekkiej słodyczy i wędzonemu posmakowi uzyskanemu dzięki zastosowaniu wędzonej papryki i syropu klonowego. Na temat ostrości nie będziemy wiele pisać – jeśli znasz się na rzeczy – wiesz czego się spodziewać. Będzie paliło i będzie piekło – będziesz zadowolony, ale będziesz też zaskoczony smakiem.
Z czym go zjesz?
Zmieszaj go z sosem pomidorowym i stwórz najostrzejszą pizzę w twoim mieście. Dodaj go do chili con carne i spraw, że Twoja rodzina ze łzami w oczach będzie wspominała Twoją kuchnię. Wreszcie nasz ulubiony przepis: potrzebujesz tylko łyżki i sosu Dziki Bill Habanero X – śniadanie mistrzów gotowe.
2. Sos Dziki Bill Babushka
Babushka zrodziła się z nostalgii za zapachem smażących się powideł i wspomnienia niebieskich od jagód rąk i języka. Jej słodycz przywodzi na myśl złotą polską jesień, spadające liście, zachód słońca nad śliwkowym sadem i takie tam. Ten dogłębnie przaśny i polski ostry sos jest po prostu piękny – od intrygującego koloru, przez nietuzinkowy smak i przyjemną słodycz po idealną dozę ostrości zamykającą wszystko krótkim, lecz wyraźnym wykrzyknikiem. Gdyby Twoja Babcia była chilliheadem, kupowałaby Babushkę (z tego miejsca pragniemy pozdrowić nasze klientki, którym ból nie straszny – w szczególności sympatyczną panią Krysię z turnusu trzeciego). Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, zjedz Babushkę, będzie lżej. Uwaga – produkt nie jest wegański ze względu na zawartość miodu.
Co poczujesz?
Słodycz śliwek i miodu oraz nieco subtelniejszy smak jagód. Po chwili dojdzie do tego ostrość – zdecydowana, ale umiarkowana. Przyjemne ciepło połączone z owocowym aromatem da Ci uczucie błogości i wywoła uśmiech na twarzy.
Z czym go zjesz?
Idealnie nadaje się na dip i składnik dressingu. Fajnie komponuje się z burgerami, gulaszami, leczem, bigosem, pierogami i zapiekankami. A może dodasz trochę do herbaty albo podkręcisz nią smak domowego chleba albo bułek?
Skład: przecier pomidorowy, powidła śliwkowe, sok z jagód, ocet jabłkowy, woda, cukier, miód, susz papryki habanero, sól.
3. Sos Dziki Bill Yolo
Najnowszy produkt Dzikiego Billa, pierwszej polskiej marki ostrych sosów - ostry sos #Yolo na bazie papryczek Naga Jolokia!
Co poczujesz?
Początkowo sos wyda się łagodny - w smaku wyczujesz pomidory i lekko kwaśny smak soku z cytryny. Po chwili smak zostanie zastąpiony słodyczą, która zmieni się w lekką goryczkę powodowaną przez kapsaicynę zawartą w papryczkach naga jolokia.
Kiedy pomyślisz, że jest po wszystkim - zacznie się pieczenie. Niektórzy odczuwają je z boku języka, inni w gardle. Zrobi się cieplej, poczujesz ciepło w przełyku. Pieczenie zaczyna się później niż w przypadku papryczek habanero i trwa o wiele dłużej.
Z czym zjesz #Yolo?
Z pierogami, stekiem, tofu... raz się żyje. Wszyscy jednak wiemy, że nic nie budzi rano tak bardzo jak odrobina sosu na łyżeczce.
Z czego ten sos?
We wszystkich sosach Dzikiego Billa stosujemy jedynie naturalne składniki. Wszystkie sosy robione są ze świeżych papryczek - bez użycia suszu czy ekstraktów.
Skład: papryka naga jolokia (32%), przecier pomidorowy (pomidory, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), ocet, cebula, sok z cytryny, cukier, olej, czosnek, sól.
Szczegóły
Opakowanie | 3 x butelka 200 ml |
Skala (1-10) | 8-10 |
Skala Scoville'a | ? |