

Pasilla Bajio (10 nasion)


Opis
Odmiana znana także pod nazwą "chile negro". Nazwa z hiszpańskiego oznacza „rodzynek” i nawiązuje do jej pomarszczonej powłoki i ciemnego koloru. Pasilla charakteryzuje się smakiem ziół i suszonych owoców z posmakiem kawy, lukrecji, rodzynek i kakao. Nieodzowny składnik tradycyjnych potraw meksykańskich, takich jak: mole i enchilada.
Wygląd: roślina osiąga wielkość ok. 90-120 cm, sam owoc ma ok. 15-25 cm długości i ok.5 cm szerokości.
Wysiew: nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu.
Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach.
Papryki dojrzewają po ok. 78- 90 dniach od wysiewu.
Szczegóły
Opakowanie | torebka, 10 nasion |
Skala (1-10) | 2 |
Skala Scoville'a | 1.000 - 2.000 |