Kuchnia

Zielona herbata matcha – jeden z symboli Japonii

zielona herbata matcha

Bez wątpienia to właśnie herbata jest napojem narodowym Japończyków. Pije się ją od rana do wieczora, samą i do posiłków, gorącą i chłodzoną.

Popularne tanie herbaty serwowane są wszędzie, naet załatwiając sprawe w urzędzie czy w banku można dostać czarkę herbaty. Najszlachetniejsze gatunki często bywają ekskluzywnym prezentem, a traktuje się je z taką pieczołowitością jak we Francji najlepsze wino. Herbata to także ważna część japońskiej kultury, a także szeroka, specjalistyczna wiedza. Nikt w Japonii nie mówi „zielona herbata” ponieważ poza małymi wyjątkami pije się tu wyłącznie zielone czyli niefermentowane herbaty. Jest ich wiele gatunków – sencha, bancha, genmaicha, matcha. Oprócz gatunku krzewu ważny jest region z którego pochodzi, czas zbioru, sposób przygotowania do zaparzania, a także samo zaparzanie i serwowanie.
Pośród setek odmian herbaty najbardziej kojarzona z Japonią jest matcha – herbata, która jest zaparzana podczas słynnej ceremonii herbaty.

Gdzie kupić prawdziwą herbatę matcha?

Trend na zdrowe żywienie i inspirowane kuchnią Dalekiego Wschodu diety spowodował, że na rynku pojawiło się naprawdę dużo zielonej herbaty. Niestety znaczna część z nich jest japońska tylko z nazwy. Prawdziwa matcha musi pochodzić z Japonii. Oryginalne japońskie herbaty oferuje sklep internetowy moyamatcha.com. Można tu zamówić wiele gatunków doskonałych herbat z ekologicznych upraw, a także niezbędne do ich zaparzania naczynia i akcesoria. Blog i artykuły na stronie moyamatcha.com przybliżają historię i całą wiedzę związaną z japońską herbatą. Dla miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni można tu wybrać fantastyczny prezent – oryginalną herbatę matcha wraz z zestawem do zaparzani i czarkami do serwowania. Posiadając taki zestaw można pokusić się o zorganizowanie herbacianej ceremonii dla przyjaciół.

Jak pić herbatę matcha?

Aby podkreślić jej piękny aromat i niepowtarzalny smak należy prawidłowo ją zaparzyć. Po pierwsze woda musi mieć właściwą temperaturę. Nie można używać wrzątku, najlepsza jet woda o temperaturze lekko przekraczającej 70 stopni. Herbatę matcha, którą kupuje się w postaci sproszkowanej należy starannie rozmieszać. Służą do tego miotełki bambusowe, ale w przypadku braku oryginalnych akcesoriów można użyć nawet zwykłego spieniacza do mleka. Tak przyrządzona matcha może służyć nie tylko jako szlachetny napój. Można pić ja również schłodzoną w upały, a także dodawać do lodów i deserów, co znakomicie podkreśla ich smak.

Materiał zewnętrzny